Prostreno.cz

Chyby v přípravě nepovedeného cheesecaku

Cheesecake je jedním z těch bláznivých dezertů s pouhou hrstkou ingrediencí. I když se tváří, že se na něm nedá nic zkazit, opak je pravdou. Které chyby ho mohou úplně zničit?

Cheesecake je ve světě dezertů „známou firmou“. Je tvořen dvěma vrstvami: krusta z rozdrobených sušenek a sýrová (respektive tvarohová) vrstva dotváří jeho báječnou chuť. Vršek zdobí ovoce. V počátcích byl cheesecake pouze pečeným dezertem, v současné době existuje i nepečená varianta. V každém případě se lidé při jeho přípravě dopouštějí několika chyb.

Použití studeného smetanového sýra

Váš smetanový sýr musí mít před mísením pokojovou teplotou. Pokud bude studený, začne hrudkovatět a hůře se s ním pracuje. Proto jej vyjměte z chladničky nejméně hodinu před použitím, ať už je jedná o ricottu, mascarpone či krémový sýr typu Philadelphia či Lučina. A o másle to platí taky!

Chybné gramáže

Gram toho či onoho navíc přece „nevadí“, že? Omyl. Gramáž musí být přesná, jinak koláč bude příliš řídký, nebo naopak hutný. Proto se vždy ujistěte, že dodržujete postup a předepsaná množství.

Netrpělivost

V kuchyni není radno nic uspěchat. Třeba hned při prvním kroku mnozí lidé říkají, že „to už stačí“. Opravdu? Suché (ne již delší dobu rozdělané a navlhlé) keksy či sušenky podrťte třeba válečkem na nudle, vyplatí se vložit je například do mikrotenového sáčku. Minuta drcení ale opravdu nestačí…. Kvalita není kvantita.

Míchání déle, než je uvedeno v receptu

Když se ingredience míchají „do bezvědomí“, je do těsta vpraveno více vzduchu. To způsobí, že se na cheesecaku, respektive jeho povrchu, začnou dělat praskliny. Tomu se dá předejít tak, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu a nemíchají se déle, než je nezbytně nutné.

Nesprávná teplota

Při pečení je důležité, aby trouba měla správnou teplotu ještě předtím, než do ní svůj korpus vložíte. Tím zajistíte, že se bude péct rovnoměrně. A když už se peče, nesmí se trouba otevírat! Cheesecake je při pečení velmi citlivý na změny teploty.

Dvířka trouby vždy otevírejte velmi pomalu a tak, aby změna teploty nebyla příliš drastická. Pro ideální výsledek vložte pod formu na spodní rošt pekáč naplněný vodou. Po upečení troubu vypněte a nechte cheesecake chvíli dojít. Formu nesundávejte hned po vyndání z trouby a v každém případě nechte dortík důkladně vychladit, ideálně přes noc.

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat