Prostreno.cz

Vymeňte pstruha za exotiku. Ochutnejte rybu jménem chňapal červený

Máte rádi ryby a láká vás vyzkoušet něco nového. Co takhle se poohlédnout po rybě se jménem red snapper, česky se jí říká, chňapal červený. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o rybu červené barvy a tvar jejího těla a ostré ploutve připomínají dobře známého okouna. Chňapal se loví se v severozápadních oblastech Atlantického oceánu od Karolíny až po Mexiko. A za velkou louží je to velmi vyhledávaná ryba. Je opravdu tak chutná?

Chňapal není žádná malá „čudla“, tyto ryby se obvykle loví o délce 60 centimetrů, někteří jedinci se mohou dorůstat až 1 metru. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje 20 kilogramů. Má mírně šupinatou kůži, které je zbarvena dorůžova až dočervena. Chňapalové mají pevné, bílé a spíše sušší maso. Ryba obsahuje jen velmi málo kostí, a tak se snadno jí, hodí se pro jakýkoli způsob přípravy, ale nejčastěji se podává pečený.

Výživové hodnoty

Pokud jde o výživu, obsahuje červený chňapal průměrné množství omega-3 mastných kyselin, stejně jako významné množství vitaminu D, E, selenu, hořčíku a draslíku. Pro představu 100 g této ryby obsahuje jen 1% tuku a zároveň 20% bílkovin.

Zdravotní přínosy

Všeobecně ryby a mořské plody jsou to nejlepší, co můžeme našemu tělu dopřát. Důkazem nám mohou být obyvatelé Středozemí, kteří se mohou pyšnit štíhlým pasem a zároveň dlouhověkostí. A jaké přínosy vám nabízí tato ryba…

  • Díky vysokému obsahu bílkovin přispívá k redukci hmotnosti
  • Preventivně působí před vznikem srdečních chorob díky omega-3 mastným kyselinám
  • Antioxidační aktivita přispívá ke snížení rizika oxidačního stresu
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny a chronických onemocnění
  • Podporuje zdraví štítné žlázy
  • Zvyšuje produkci bílých krvinek
  • Snižuje pravděpodobnost makulární degenerace a rozvoj katarakty
  • Posiluje kostní minerální hustotu a tím je i prevencí osteoporózy
  • Snižuje krevní tlak a riziko aterosklerózy, koronárních onemocnění srdce a mrtvice
  • Stimuluje kognitivní funkce a zlepšuje nervový systém

Pokud se vám dostane chňapal do ruky, rozhodně neváhejte v jeho ochutnání, máme pro vás jednoduchý recept, jak si ho můžete připravit i doma.

Chňapal na citronovém másle

Budete potřebovat:

  • 3 filety chňapala
  • hladkou mouku
  • sůl a pepř
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky

Rybu osolte a opepřete podle chuti, filety obalte jemně v mouce. Na pánvi si zahřejte olej a opékejte ryby z obou stran, až budou zlatavě hnědé. Stačí přibližně 3 minuty z každé strany. Opečenou rybu si odložte na talíř, na pánvičku přidejte máslo a citronovou šťávu, nechte rozpustit a jen minutku povařte. Hotovým sosem polijte opečenou rybu, posypejte petrželkou a ihned podávejte.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Cottage lívance

15min
(1 hlasů)

Snídaňové burrito s míchanými vejci

15min
(3 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba