Prostreno.cz

Vyhodit, nebo zachránit. Co dělat, když vám zkrystalizuje med

Nějak jste přes zimu nestihli spotřebovat zásoby medu a teď nevíte, co si počít, když vám v něm uvízne všechno od lžičky po nůž? Krystalizace není katastrofa! Jen je třeba vědět, jak si poradit. Jaký jednoduchý tip vrátí váš oblíbený med do původního stavu?

Mnozí si lámou hlavou nad tím, jestli je vůbec zdravé med jíst, když zkrystalizoval. To se vsaďte! Změna jeho skupenství na jeho chuti a výživové hodnotě nic nemění. Proto neotálejte a zkuste jednoduchý trik, kterým se zbavíte všech „zbytečných granulí“.

Teplo, teplo a zase jednom teplo!

Umístěte nádobu do hrnce s teplou vodou a plotýnku nastavte na střední výkon. Míchejte, dokud se krystaly nerozpustí. Můžete také umístit nádobu do hrnce s horkou vodou a nechat chvíli napospas času. Dřív nebo později se med začne měnit zpět na tekutý. Jestli patříte k těm netrpělivým, můžete si pomoci i mikrovlnou troubou.

V tomto případě se postupuje tak, že se sklenice s medem vloží dovnitř, ohřeje se po dobu 30 sekund, poté se promíchá, nechá zchladnout (asi tak 20 sekund), načež se následně opět ohřeje (opět 30 sekund). Celý proces se opakuje do té doby, než se vám med začne zamlouvat.

Buďte však připraveni na to, že po zahřátí medu se nechtěné krystaly ztratí jen na omezenou dobu. Počítejte tedy s tím, že se vrátí, pokud tekuté zlato nespotřebujete dostatečně rychle. Dojde-li k něčemu takovému, jednoduše opakujte proces ohřevu pokaždé, když se vám něco nebude zdát.

Datum spotřeby a mraznička

Obecně však platí, že med by se měl spotřebovat do dvou let, neboť podmínky skladování mohou ovlivnit jeho chuť. Co se týče zkaramelizování, tak krystaly na škodu nejsou. V ústech se pomalu rozpustí, a koneckonců, mnoho lidí právě tenhle proces baví, proto usilují o to, aby jejich med byl spíš tvrdší než tekutější.

Zajímá-li vás „technická“ stránka věci, tak k tomuto přírodními jevu dochází, když se glukóza, jeden ze tří hlavních cukrů v medu, spontánně vysráží z přesyceného medu. Krystaly utvoří mřížku, která imobilizuje další složky medu v suspenzi, čímž vzniká polotuhý stav. A věděli jste, že med může být i zmrzlý? Pokud jej nestačíte spotřebovávat, zkuste ho zmrazit v několika malých dávkách. To krystalizaci zabrání.





Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat