Prostreno.cz

Vyrobte si doma vlastní med nebo bezový sirup

02.05.2018 | Krok za krokem

Jaro je v plném proudu a venku začíná všechno kvést. Tak vyrazte na procházku a natrhejte si rostliny plné vitaminů, ze kterých si můžete sami vyrobit vlastní med nebo sirup. Je to snazší, než si myslíte!

Proti bacilům: Pampeliškový sirup s kopřivou

Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest, podporuje odkašlávání, tudíž je výborným pomocníkem při nachlazení, chřipce či angíně.

Na výrobu medu budete potřebovat: 250 květů pampelišek, 4 hrsti mladých kopřiv, 1 cl kyseliny citronové, 4 kg cukru krystal, 4 l vody

Květy pampelišek sbíráme nejlépe před koncem dubna, kdy mají největší sílu. Spolu s nasekanými kopřivami zalijeme vodou, přidáme kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Krátce povaříme a hrnec odstavíme. Pod pokličkou necháme výluh 24 hodin odstát při pokojové teplotě.

Hotový výluh přecedíme přes čisté plátno nebo husté síto do čistého hrnce a přidáme cukr. Poté znovu přivedeme k varu a za občasného míchání vyvaříme tekutinu do požadované hustoty. Zda je med dostatečně hustý, kontrolujeme odléváním pomocí lžičky na talířek, kde rychleji vychladne. Dle chuti můžeme přidat citrusy a špetku skořice.

Horký pampeliškový med s mladými kopřivami přelijeme do čistých skleniček, pečlivě uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Klasika našich babiček: Smrkový sirup

Výborný pomocník při suchém i vlhkém kašli, jehož účinky znaly už naše babičky. Smrk má obrovské množství vitaminu C, jehož pravidelné užívání má blahodárný vliv na naši imunitu.

Na výrobu sirupu budete potřebovat: 1 kg smrkových výhonků, 500–800 g bílého nebo třtinového cukru, 1–2 citrony

Používáme pouze mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé. Mají výrazně zelenou barvu. Jejich délka by však neměla být více jak 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Do čisté, větší zavařovací sklenice začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru, proložíme plátky citronu a opět položíme vrstvu jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem a postavíme na slunný okenní parapet.

Během 3 týdnů se ve sklenici vytvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, zavíčkujeme a uložíme na studené místo (nejlépe do chladničky). Nyní máme připravenou léčivou medicínu. Z výhonků smrku si můžete udělat i med, podle receptu na ten pampeliškový.

Osvěžení na léto: Bezový sirup s mátou

Skvělé osvěžení pro letní dny a nejen to! Bezový sirup má údajně antisklerotické účinky, regeneruje naše játra a je účinnou prevencí proti rakovinám všeho druhu.

Na výrobu sirupu budete potřebovat: cca 40 ks bezových květů (vybírejte větší a hodně rozkvetlé), 1–2 hrsti máty, 2 citrony, 80 g kyseliny citronové, 3 kg cukru krupice

Tři litry vody nechte přejít varem, poté do ní vsypte kyselinu citronovou a nechte vychladnout. Květy bezu opatrně opláchněte pod studenou vodou, ale nesmyjte z nich všechen pyl. Očištěné květy a nasekanou mátu přelijeme zcela vychladlým nálevem, přidáme na kolečka nakrájený, očištěný citron a necháme pod utěrkou 24 hodin louhovat.

Hotový výluh přeceďte do čistého hrnce přes jemný cedník vyložený gázou. Přisypte cukr a přiveďte k varu. Sirup svařte do požadované hustoty a ještě horký vlijte do čistých sklenic. Pevně je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat