Prostreno.cz

Čím rychle nahradit papriku, když vám dojde při vaření

Vesele si vaříte a těšíte se na výsledek. Najednou přichází nemilá zpráva. Přicházíte na to, že vám došlo základní koření – paprika. Co s tím? Objevte ty nejlepší náhražky, které pomohou udržet vaše pokrmy správně kořeněné!

Paprika je koření, které se běžně spojuje se španělskou a východoevropskou kuchyní, nicméně historické prameny prozrazují, že pochází z Mexika. Do Evropy se totiž dostala až v 16. století. Dodává se přitom v několika různých odrůdách, takže kromě klasické sladké a pikantní lze narazit třeba i na uzenou. Pokud vám nějaká z nich při vaření dojde, můžete svoje prosebné oči obrátit směrem k náhradníkům. Ti sice nejsou dokonalí, nicméně jídlo vám podle všeho zachrání.

Kajenský pepř

Kajenský pepř je obyčejné koření, které většina lidí považuje za standardní výbavu své kuchyně. V podstatě se jedná o to první, po čem kuchaři v nepřítomnosti papriky sahají, a to už jen proto, že jedno či druhé má jasně červenou barvu. Je však třeba vzít v potaz, že kajenský pepř má silnější a výraznější chuť, proto by vám neměla „ujet ruka“. Začnete pouze s malým množstvím, přidat můžete vždycky!

Chilli prášek

Chilli prášek je oblíbená směs chilli papriček, kmínu, česneku a oregana. V rámci jídel, která vyžadují papriku, může pomoci, nicméně pozor zvlášť na východoevropská jídla, tam by jeho přítomnost nemusela sedět. Opět platí, že první špetka v jídle napoví, zda má či nemá cenu pokračovat.

Rajčatový džus

Rajčatová šťáva či pasírovaná rajčata často plní zástupnou funkci paprikového koření. Stačí trošek „tekutiny“ smíchat s chilli kořením a použít podle potřeby.

Aleppo pepř

Aleppo pepř je obyčejnou přísadou středomořské kuchyně. Je středně pálivý a vyniká slanou chutí. Pokud se promíchá se špetkou kmínu, který jeho chuť trochu tlumí, dá se využít coby náhrada rudého koření. Máte doma papriky? Pak musíte vědět, jak si snadno vyrobit vlastní voňavý sáček, který má v porovnání s tím z obchodu jasnější barvu i chuť!

Papriky umyjte, zbavte je jadérek a nakrájejte na jemné plátky. Sušte na plechu vyloženém pečicím papírem. (Při horkých letních dnech sušení na slunci trvá zhruba tři dny.) Usušenou papriku umelte najemno v mlýnku na kávu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat