Prostreno.cz

Znáte miniaturní mexické okurky? Tohle všechno dokážou s vaším zdravím

Že by klasická „hadovka“ už vyšla z módy? Všechno tomu nasvědčuje, protože celý svět teď upíná zrak i naděje k netradiční verzi okurek, které jsou známé jako cuca melon. Tato potravina prý snižuje riziko mnoha nemocí a ke všemu chutná hodně originálně!

Cuca melon. Že vám tenhle název absolutně nic neříká? Můžete si být jistí, že o něm v budoucnu ještě hodně uslyšíte. Tato popínavá rostlina, jinak zvaná jako mexická okurka, je totiž novým adeptem na super potravinu. Respektive její miniaturní plody slibující přímo explozi chutí. Jsou totiž zvláštní kombinací salátové okurky, sladkého melounu a svěží limetky. Mohou se okamžitě jíst, grilovat, nakládat, nebo přidávat do salátů, což z nich dělá všestrannou gastronomickou zajímavost. Ale pozor, hodně slibné jsou i jejich hodnoty pro zdraví. Které si odborníci obzvlášť chválí?

Zásobárna cenných látek, až to jednoho překvapí

To, že dotyčné plody vypadají jako větší angrešt, ještě neznamená, že se nemohou pochlubit úžasnou nutriční hodnotou. V každé kuličce naleznete v hojném zastoupení antioxidanty, bílkoviny, vlákninu a kyselinu listovou i pantotenovou. Nechybí ani vitaminy, jmenovitě A, B, C, E, a K. Malí „zelenáči“ nabízejí také minerály, konkrétně pak vápník, draslík, fosfor, mangan, železo, hořčík, sodík, zinek a selen. Není tohle zatraceně působivý multivitamin? A teď se posuneme ještě dál…

Léčebné vlastnosti? Těch není zrovna málo

Závěry několika nezávislých studií naznačují, že cuca melon díky obsaženým živinám pomáhá snižovat pravděpodobnost rakoviny, kardiovaskulárních chorob a diabetu. O těchto plodech se hodně mluví i v souvislosti s ochranou mozku před degenerativními onemocněními. Podle názoru lékařů může poněkud netradiční zelenina dokonce regulovat hladinu škodlivého cholesterolu, posílit imunitní systém, normalizovat hladinu cukru v krvi, detoxikovat celé tělo a vyřešit potíže s revmatismem. Ano, takový je to údajně zázrak! A ke všemu vás možná i omladí…

Vzhled dvacítky? Ten prý můžete mít také

Jak již bylo zmíněno, „mexické okurky“ v sobě ukrývají kromě antioxidantů i nemalé množství vitaminů C a E. Koktejl těchto látek působí s trochou nadsázky jako elixír mládí, neboť zlepšuje elasticitu pokožky, zpomaluje biologický proces stárnutí i tvorbu vrásek, zlepšuje celkovou kvalitu pleti, zatímco ji chrání před poškozením. Co naplat, i kosmetika může být k nakousnutí!





Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat