Prostreno.cz

Náhražky rostlinného oleje pro pečení. Zkuste třeba banán

Nemilá situace v kuchyni? Saháte po něčem, co již došlo! Je tím něčím rostlinný olej, který potřebujete k pečení? Zjistíte-li, čím se dá nahradit, zůstanete v klidu, i když vám tahle klíčová přísada chybí. Takže, po čem sáhnout?

Rostlinný olej (prodávaný komerčně) je obvykle směsí palmových, kukuřičných a jiných průmyslových kuchyňských olejů. Používá se v mnoha recepturách a má také vysoký kouřový bod. Co ale dělat, když vám dojde? Spolehněte se na těchto pár věcí!

Margarín

Margarín rostlinný olej skvěle zastoupí. Jediný rozdíl spočívá v tom, že margarín má máslovou chuť, což může výslednou chuť připravované dobroty trochu ovlivnit. Pokud se jej rozhodnete použít, před použitím ho rozehřejte.

Máslo

Máslo je potravina s vysokým obsahem tuku a smetanovou, bohatou strukturou. Ve skutečnosti ho mnozí lidé rádi a často používají místo hydrogenovaného rostlinného oleje – a nemohou si vynachválit mírně silnější strukturu a skvělou chuť. A vlastně, proč ne? Do pečení je máslo skvělé, nicméně nehodí se na grilování a smažení, neboť má v porovnání s rostlinným olejem mnohem nižší kouřový bod.

Jogurt

Už jste o tom slyšeli? I neslazený, obyčejný jogurt funguje dobře jako náhražka rostlinného oleje, a to zvlášť při pečení koláčů nebo sušenek. Poměr je v tomto případě 1:1, takže pokud v receptu stojí, že potřebujete půl šálku oleje, nahraďte ho stejným množstvím jogurtu, který pomáhá zajistit vlhkost i tuk.

Jablečné pyré

Tato alternativa rostlinného oleje se objevuje v mnoha receptech zdravé výživy. Jablečné pyré je obvykle nízkotučné a částečně zastupuje „tekutou složku“ receptu. Proč částečně? V závislosti na struktuře a zpracování nemusí být těsto s obsahem zmíněného pyré tak vláčné. Proto se doporučuje použít trochu jablek a trochu jogurtu či margarínu, hezky půl na půl.

Banán

I banán může poskytnout vlhkost a strukturu receptu – bez přidání tuku. Oblíbené žluté ovoce však má velmi výraznou chuť, proto se ujistěte, že vám jeho chuťový profil koresponduje s příslušným receptem. Pokud ano, rozmixujte jeden či dva kousky a spárujte je s jogurtem (stejně jako v případě jablečného pyré).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat