Prostreno.cz

Tip na přípravu domácího broskvového čaje

Pátráte po něčem, co by vás ve chmurných podzimních dnech zahřálo? Chutný čaj z broskví může poskytnout širokou škálu přínosů pro zdraví těm, kteří ho pravidelně konzumují. Zkusíte ho i vy?

Broskvový čaj, připravený ze sušených listů a kůry, obojí pocházející ze stromu broskve s vědeckým názvem Prunus perspica, je vynikající podzimní volbou. Tento čaj je zásobárnou mnoha živin, které se nacházejí v samotných broskvích, včetně vitaminů A, C, E, K a vitaminů skupiny B (ačkoli v poměrně malém množství).

Dále se v tomto případě můžeme setkat s draslíkem, fosforem, manganem a hořčíkem. Ještě důležitější však je, že v broskvovém čaji existuje velké množství antokyanů a fenolických sloučenin, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. V jednom šálku broskvového čaje jsou sotva nějaké kalorie, obvykle méně než pět.

Jak si připravit broskvový čaj?

Pokud si toužíte připravit svůj vlastní broskvový čaj (třeba i ten ledový), věřte, že postup je velmi jednoduchý. Tedy za předpokladu, že máte přístup k sušeným broskvovým listům. Přiveďte k varu 2 hrnky vody, přidejte 1 lžíci drcených a sušených broskvových listů. Nechte louhovat 5–7 minut (v závislosti na požadované síle).

Pokud prahnete po zchlazení, přelijte čaj do sklenice naplněné ledem a přidejte med nebo přírodní sladidlo, je-li to žádoucí. A taky to berte jako léčebnou kúru! Nejlepším přínosem broskvového čaje je pozitivní vliv na chronické onemocnění, imunitní systém, zubní zdraví a obezitu.

Antioxidanty

Tento čaj se může pochlubit řadou silných antioxidantů a polyfenolických sloučenin, které mohou zabránit oxidačnímu stresu a poškození volných radikálů v mnoha různých systémech těla, včetně pokožky. Ve výsledku proces pomáhá při udržování mladistvého vzhledu.

Imunitní systém

Antioxidanty jsou vynikajícími posilovacími prostředky imunitního systému, protože mohou snížit napětí a vyhledávat některé nebezpečné sloučeniny, které ohrožují celkové zdraví. To jen tak na okraj k vitaminu C, jež se nachází v tomto ovocném čaji.

Zdraví srdce

Vitaminy a minerály nalezené ve zmíněném broskvovém nápoji jsou spojeny se zlepšením integrity krevních cév a tepen, stejně jako snížením krevního tlaku. Obojí elimininuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice.

Kosti a zuby

V tomto ovocném čaji se nachází slušné množství vápníku a fluoridu, což se odráží na zdraví zubů. Pravidelná konzumace zlepšuje hustotu minerálů v kostní dřeni a snižuje riziko osteoporózy.

Obezita

Broskvový čaj zároveň zvyšuje energii a podporuje metabolismus, čímž pomáhá při spalování tuků a úbytku hmotnosti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat