Prostreno.cz

Jak nejlépe zmrazit dýni, abyste měli zásobu i v zimě

Mají pozitivní vliv na trávení, jsou považovány za zeleninu podzimu, a když se z nich připraví koláč se skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem, prý se do domu přilákají peníze. Ano, řeč je o dýních. Jak docílit toho, abyste si na nich pochutnali i za pár měsíců?

Ten, kdo si chce na čerstvých dýních pochutnat i na jaře, ví, že dýně milují sucho a teplotu okolo 10 až 15 °C. Jednotlivé kusy se také navzájem nesmějí dotýkat, jinak se rychleji kazí. Pokud jsou zachovány tyto podmínky, vydrží tykev obecná několik měsíců. Víte ale, že její trvanlivost můžete ještě více prodloužit? Za ideální způsob se v tomto případě považuje zmrazení. Bez ohledu na odrůdu, a zda je dýně vařená nebo syrová, jedná se o báječný způsob, jak si chuť typicky podzimní zeleniny užít o něco déle.

Jak na to?

Dýni omyjte, vydlabejte a naporcujte na větší kostky. Ty zabalte do potravinové fólie, aby dýně neosychala. Před použitím není nutné dýni rozmrazovat, stačí vzít potřebný počet kostek a vhodit je do polévek či dušeného masa. Lze také vytvořit dýňové pyré, které se zmrazí v zásobnících na led.

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Dýni přepulte, vydlabejte semínka, obě půlky položte rozříznutou částí na papír a pečte asi hodinu, tedy do té doby, než je dýně měkká. Po uplynutí této doby dýni nechte vychladnout, vydlabejte dužinu, dejte do robotu a rozmixujte na hladkou kaši.

Pyré následně přendejte do cedníku a i s ním vložte do mísy tak, aby se cedník nedotýkal dna. Takto ponechte přes noc v ledničce. Odkapané pyré nadávkujte do menších nádobek, nebo, jak již bylo uvedeno, do zásobníků na led. Pyré pak přidávejte do koláčů, polévek, lasagní, muffinů a další pokrmů. Takto zpracované vydrží až tři měsíce.

Zdravotní benefity

Kromě toho, že je dýně nabitá vitaminy a minerály, má poměrně málo kalorií, neboť je z 94 % tvořená vodou. Jedná se také o báječný zdroj beta-karotenu, karotenoidu, který tělo převádí na vitamin A. Zároveň vyniká vysokým obsahem antioxidantů, který působí proti volným radikálům, a taky může snížit riziko vzniku chronických onemocnění. (Volné radikály jsou molekuly produkované metabolickým procesem těla. Přestože jsou vysoce nestabilní, mají užitečné role, jako je likvidace škodlivých bakterií. Jejich nadměrné množství však v těle vytváří stav nazvaný oxidační stres, který je spojován s chronickými nemocemi, včetně onemocnění srdce a rakoviny.)

V neposlední řadě je třeba uvést, že dýně je nabitá živinami, které mohou posílit imunitní systém. Konkrétně se jedná například o vitamin C, u kterého se prokázalo, že zvyšuje produkci bílých krvinek, zlepšuje účinnost imunitních buněk a urychluje léčbu zranění. No, nevyplatí se mít dýni v mrazáku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat