Prostreno.cz

Při přípravě kuřecího masa buďte na pozoru

V horkých letních dnech je syrové kuřecí maso nebezpečnější, než si myslíte. Pokud si na něm chcete bezpečně pochutnat, měli byste dodržovat několik základních pravidel, obzvlášť během léta. Z takového špatně skladovaného masa hrozí nejen otrava jídlem, ale i salmonela.

Máme pro vás pět jednoduchých rad, od nákupu přes skladování až po přípravu kuřete a drůbeže, abyste si mohli dál bezpečně pochutnávat.

Stabilní teplota

V letních dnech jsou největším nebezpečím vysoké teploty, které přispívají k růstu bakterií. Pokud vyrážíte na nákup, chlazené kuřecí maso berte při nákupu až na konec. V letních dnech není od věci mít i vhodnou termotašku, která udrží stabilní teplotu po delší dobu. Z obchodu by mělo maso co nejrychleji doputovat do vaší lednice. Pro upřesnění, teplota při skladování čerstvého masa nesmí překročit 7 °C, teplota drobů 3 °C a teplota drůbežího masa 4 °C. Během teplých dnů se doporučuje kuřecí maso zpracovat ve stejný den nákupu, buď tepelně, nebo ho ihned umístit do mrazáku.

Pozor na rozmrazování

K otravě může také dojít z důvodu nesprávného rozmrazení masa. Častou chybou je rozmrazování na poslední chvíli v mikrovlnné troubě. I když máte mikrovlnku s „rozmrazovací“ funkcí koledujete si o malér. Důvod je prostý, mikrovlny vytvářejí teplo, které podporuje růst bakterií. Nastavení odmrazování na mikrovlnné troubě je v podstatě intervalové zahřívání.

Nejšetrnějším způsobem rozmrazení kuřecího masa, je přesunutím z mrazáku do lednice. Rozmrazení sice potrvá přibližně přes noc, ale tím že nic neurychlíte, neohrozíte ani sebe.

Lze zabránit růstu bakterií?

Každé syrové maso s sebou přináší určité bakterie a abychom se vyhnuli otravě, potřebujeme zpomalit jejich reprodukční cyklus. A to děláme chlazením nebo mražením. Pozor na častý omyl, mráz bakterie nezabije, pouze pozastaví jejich množení. Jediným bezpečným způsobem, jak zabít veškeré patogeny je dostatečná tepelná úprava.

Pozor na křížovou kontaminaci

Pokud pracujete s kuřecím masem, měli byste dodržovat také základní hygienická pravidla. Křížová kontaminace znamená například to, když na jedné pracovní ploše pracujete se syrovým masem a vzápětí na stejném místě budete krájet zeleninu, která už neprojde tepelnou úpravou. Tak se bakterie snadno přenesou na zeleninu a než dovaříte oběd, mohou se vesele v teple množit. Proto po práci se syrovým masem, vždy vyčistěte pracovní plochu včetně všech pomůcek a pak pokračujte v přípravě.

Nezkracujte dobu přípravy

Důležitou součástí prevence otravy jídlem je důkladná tepelná úprava masa. Při přípravě kuřecího masa, se nesnažte celý proces urychlit. Za to, že se najíte o několik minut dříve, otrava rozhodně nestojí. Nikdy nejezte nedodělané kuřecí maso, rozhodně se ho nebojte odmítnout ani v restauraci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7313536/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat