Prostreno.cz

Podzimní sezonu polévek si střeva opravdu užívají

Na zažívací potíže, nutriční nedostatky, dehydrataci těla i podporu imunitního systému platí polévka. Už chápete, proč je tak přínosná, a to nejen na podzim?

Nic při momentálním pochmurném počasí nezahřeje víc než talíř horké polévky. Nezáleží na tom, zda je vaším favoritem rajčatová, kuřecí s nudličkami, francouzská cibulačka, klasická dýňová nebo houbová, střeva si po každé lžící úplně lebedí. A zdraví také!

Polévka je grunt

„S chladnějšími teplotami lidé přirozeně tíhnou k teplým a výživným pokrmům. Polévka je skvělé jídlo, protože obsahuje hodně zeleniny a ingrediencí posilujících imunitu, což vás na sezonu chřipek a nachlazení lépe připraví,“ pochvaluje si výhody tekuté stravy americká registrovaná dietoložka Amy Davis. Podotýká také, že polévky pomáhají zvýšit hydrataci. To je na podzim, kdy kvůli panujícímu chladu obecně nepijeme tolik tekutin, hodně užitečné. A co ně říká trávení?

Střevní harmonie na výbornou

Možná si to tak úplně neuvědomujete, ale konzumací zmíněné zahřívací pochoutky přijímáte kromě celé řady esenciálních vitaminů a minerálů také vlákninu. „Polévka je při použití cibule, česneku a šalotky i vynikajícím zdrojem prebiotik, které podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech,“ vysvětluje Amy Davis. Navíc je dobře stravitelná a vlivem vlákniny může zasytit na delší dobu. „Jestli se potýkáte s nutričními nedostatky, zažívacími obtížemi, nebo dehydratací, polévka je přesně to, co potřebujete,“ zdůrazňuje tato expertka vyváženého stravování. Pokud její přínos pro střeva chcete maximalizovat, držte se této receptury.

Postup silnějších pozitiv pro zdraví

Dietoložka Amy Davis doporučuje do základu vmíchat prebiotika v podobě česneku, pórku nebo fazolí. Nezapomeňte do hrnce přidat i vývar z kostí, který dodá tolik potřebné bílkoviny a aminokyseliny. Pro lahodnější texturu a extra dávku vlákniny se báječně hodí celozrnné obiloviny, například hnědá rýže nebo quinoa. Na grandiózní probiotický závěr a imunitní vzpruhu vsaďte na lžíci misa, kimči, popřípadě kysaného zelí.

Zdroj: https://www.realsimple.com/soup-season-for-gut-health-11807558, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba