Prostreno.cz

Arašídové máslo stojí majlant. Vyrobíte ho přitom snadno i doma

Arašídové máslo není nic víc, než pražené arašídy vyšlehané do konzistence roztíratelné pasty. Ta může být solená či slazená, přičemž se hodí jako pomazánka, omáčka, dezert nebo svačina. Jak i vám může pomoci při hubnutí?

Arašídové máslo patří k zásobárnám bílkovin, dietní vlákniny i zdravých tuků. Poskytuje vitamin E, niacin, vitamin B6, mangan, hořčík, fosfor, měď, zinek a železo. Co tenhle koktejl výživných látek udělá s vaším tělem? Tohle jsou důvody, proč tuto potravinu zbožňovanou převážně Američany, mít ve svých zásobách!

Domovina pro antioxidanty

Stejně jako ostatní rostlinné potraviny jsou arašídy obohaceny o antioxidanty, které podporují dobré celkové zdraví. Konkrétně resveratrol je silný pohlcovač volných radikálů, přičemž ovlivňuje kardiovaskulární zdraví a působí jako prevence neurodegenerativních onemocnění.

Pomoc při hubnutí

Vzhledem k tomu, že 1/2 šálku arašídového másla obsahuje 588 kalorií, se zdá, že vůči snižování váhy to není taková katastrofa. Ve skutečnosti neexistuje žádný vztah mezi konzumací ořechů a přibýváním na váze. V jedné studii z roku 2002 několik zdravých dospělých s normální hmotností přidalo do svého denního příjmu 500 kalorií z ořechů. Vědci pak několik týdnů čekali, zda dobrovolníci přiberou na váze. Nestalo se tak, přičemž existuje několik možných vysvětlení. Ořechy mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a energie, což přispívá k pocitu sytosti.  Jsou také bohaté na zdravé tuky, jež pomáhají zvýšit množství spálených kalorií.

Ochrana zdraví mozku

Niacin, nebo vitamin B3, je nutný k přeměně potravin na energii. Pomáhá opravit DNA a udržuje v chodu nervový a trávicí systém. Studie zároveň potvrzují, že niacin zabraňuje kognitivnímu poklesu a Alzheimerově chorobě. Čím vyšší je jeho příjem (až 22,4 mg denně), tím pomalejší je roční míra poklesu kognitivních schopností, jako je myšlení a paměť. Co s tím mají společného arašídy? Niacinem jsou přímo napěchovány!

Snížení rizika vzniku žlučových onemocnění

Žlučové kameny nepatří zrovna k něčemu, co by člověku dělalo dobře. Ačkoli někteří lidé se žlučovými kameny jsou asymptomatičtí, jiní prožívají bolest v pravém horním břiše, což vyžaduje operaci. A ta dobrá zpráva? Ten, kdo každý týden konzumuje 150 gramů arašídů nebo arašídového másla, riziko vzniku žlučových kamenů snižuje. Tak co, už si připravujete svoji vlastní dobrotu?

2 šálky pražených arašídů vsypte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Zpracovávejte asi 5 minut, nebo do té doby, dokud se arašídy nestanou krémovými. Pomozte si trochou medu a v případě, že máte rádi slanější chuť, přidejte i ½ lžičky mořské soli. U pomazánkového krému vsaďte ještě na 1 až 2 lžíce arašídového oleje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat