Prostreno.cz

Zimní grilování aneb Jak se dobře připravit na zimní party

11.01.2020 | Krok za krokem

Grilování masa, zeleniny a jiných pochoutek je pro leckoho oblíbenou společenskou a kulinární zábavou. K hlavním grilovacím sezonám patří bezesporu léto, svých oblíbených pochoutek se ale nemusíte zříkat ani v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na tuto událost připravit. Poradíme vám, jak na to.

Zimní grilování má svoje kouzlo – daleko víc totiž stmeluje společnost. Zatímco v létě obvykle prostor kolem grilu zeje prázdnotou a kraluje zde obvykle jeden nebo dva „kuchaři“, v zimě se horký gril stane skutečným středobodem vaší společenské události. Tomu je dobré přizpůsobit prostor. V létě gril umístíte někam bokem, aby svým teplem a kouřem příliš neobtěžoval, naopak v zimě je dobré kolem něj udělat co nejvíce místa. Zaručujeme vám, že bude trvale obklopen lidmi.

Správný gril – polovina úspěchu

Kromě prostoru je dobré věnovat pozornost také samotnému grilu. Do mrazivého počasí je vhodný kvalitnější model, který poskytne dostatek výkonu a není potřeba jej dlouho a složitě roztápět. Vhodný je proto zejména plynový gril, který nemusíte složitě uvádět do provozu, nadto se dobře čistí. 

Pozor na teplotu grilování

V mrazivém počasí se v grilu hůře udržuje správná teplota. V zimě proto určitě využijete poklop na gril, který zajistí, aby se grilované jídlo zbytečně neochlazovalo. Díky poklopu navíc nebude do jídla padat sníh nebo déšť. Pokud více mrzne, grilujte raději menší kousky masa a zeleniny, které je možné dobře prohřát a jsou také rychleji hotové.

Nejen maso, ale třeba guláš

Součástí grilu jsou obvykle také různé nástavce a nádoby. Díky tomu se při venkovním vaření nemusíte omezovat jen na grilované maso a zeleninu. V zimě si zkuste na grilu připravit třeba guláš nebo dršťkovou polévku. A věděli jste, že díky grilu můžete dobře upéci i výbornou křupavou pizzu?

Tajný tip: zatopte si i na terase či zahradě

Na zimním grilování se lidé obvykle zahřívají nějakým dobrým pitím, ale proč si nedopřát i venkovní topení, jak je známe třeba z restauračních zahrádek? K takovému účelu například poslouží stylová venkovní topná plynová tělesa a nebo si jednoduše zapalte venkovní ohnište.​





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat