Prostreno.cz

Vychytávky pro grilování v aprílovém počasí

Rozmary počasí nejsou jen doménou měsíce dubna – náhlý déšť může kdykoli překazit venkovní posezení s přáteli nebo grilování... A na co dalšího dát během aprílového grilování pozor?

Češi milují grilování – a s prvními slunečními paprsky se začíná zahradami linout libá vůně nakládaného masa, klobásek, hamburgerů a hermelínů. Jestliže i vy rádi pořádáte grilovací party, myslete nejen na dobré recepty, které z vás udělají kulinářského mistra, ale především na bezpečnost celé procedury. Jestliže máte klasický gril, grilujte vždy pouze venku a umístěte jej na bezvětrné místo, protože létající jiskry by mohly zažehnout oheň. Kdyby začalo opravdu hořet, nikdy nehaste vodou, jelikož tuk by vytvořil vysoké plameny!

Tip: Pro jistotu si nachystejte do blízkosti hasicí přístroj, kýbl s pískem nebo na deku pro uhašení. Zároveň dávejte pozor, aby se poblíž ohně nenacházely žádné lihoviny či jiné urychlovače hoření, které by mohly nadělat pořádnou paseku...

Kam umístit gril?

Přenosný gril by měl stát na pevné podložce, aby se zamezilo jeho převrácení. Jestliže budete grilovat na terase, doporučuje se podložit jej nehořlavou deskou nebo alespoň plachtou, aby se zabránilo znečištění povrchu terasy. Dbejte i na správné oblečení, v blízkosti ohně by mohl plamen zažehnout volné rukávy nebo šňůrky.

Tip: Nikdy nenechávejte gril bez dozoru! Ten, kdo má zvířecí mazlíčky či malé děti, by měl zamezit, aby se dostali do blízkosti grilu nebo jej dokonce převrhli.

Co když začne pršet?

Znepříjemnit dobře naplánovanou akci může nejen hrozba požáru či poranění, ale také náhlá změna počasí. Proto je dobré mít možnost odkryté prostranství rychle schovat před deštěm, anebo před přímými slunečními paprsky. Pokud to nejde, buďte na tuto variantu připraveni a je na čase rychlý přesun hostů do domu. Do přenášení grilu se raději nepouštějte, mohli byste tím způsobit víc škody než užitku. Přenést je bezpečné pouze malý gril, jinak je velké riziko popálení.

Než začnete grilovat...

Než zahájíte grilovací sezonu, zkontrolujte si gril, zda je funkční a zima na něm nenechala stopy v podobě rzi či poškození. Vyčistěte mřížku i celý gril a dobře se zásobte palivem. Nezapomeňte dopředu nachystat také další věci, které budete potřebovat: grilovací náčiní, ale i zásobu papírových utěrek či vlhčených ubrousků.

Tip: Předtím, než připravené dobroty dáte na gril, nechte jej předtím cca 20 minut předehřát, aby se rošt řádně rozpálil.

Tipy při grilování

  • Do masa během grilování nepíchejte vidličkou, ani ho před přípravou nenaklepávejte, aby neztratilo šťávu a výsledná dobrota nebyla vysušená.
  • S grilováním ryb pomůže speciální dvojitá mřížka na ryby, která umožní křehké maso otočit, aniž by se rozpadlo či roztrhlo.
  • Sůl použijte, až když jsou maso či zelenina ugrilované.
  • Připravte si také dipy, do nichž můžete maso a zeleninu namáčet a doladit tak jejich chuť.




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat