Prostreno.cz

Kysané mléčné výrobky jsou rychlou svačinkou pro děti

Jogurty, kefíry či zakysaná smetana – nezapomínejte v dětském jídelníčku na kysané mléčné výrobky. Napomůžou k lepšímu trávení i podpoří imunitu. Navíc jsou důležitým zdrojem vitaminů a především vápníku, který má vliv na vývin kostí a kloubů. Kam pro kvalitní mléčné produkty a jak dětem připravit chutnou svačinku, se dozvíte v článku.

Přestože jsou mléčné výrobky v dětském jídelníčku nezbytné, není třeba to s nimi přehánět. U mladších dětí je to jinak, ty by měly sníst asi 4 porce denně. Ratolestem starším 4 let bohatě postačí 1–2 porce. Vybírat můžete ze široké škály mléčných výrobků, které mají obecně pozitivní vliv na střevní mikroflóru a tím i na zažívání.

Jaké mléčné produkty vybrat dětem?

Pro lepší trávení se doporučují jogurty, acidofilní mléka, zakysaná smetana a hlavně kefír. Kysané mléčné nápoje totiž při výrobním procesu rozkládají mléčnou bílkovinu, a díky tomu jsou lépe stravitelné. Vyzkoušet můžete například klasický bílý jogurt nebo zakysanou smetanu v bio kvalitě, který doplníte o domácí marmeládu. Stejnou parádu udělá také tvaroh, který můžete dochutit ovocem nebo domácím sirupem. Z kysaných mléčných výrobků můžete připravit i vydatné pomazánky, které se budou hodit jako rychlá svačinka během týdne. Uvidíte, že si děti tyto pochoutky zamilují.

Zaměřte se na kvalitu

Soustřeďte se při výběru mléčných výrobků na původ, který významně souvisí s hodnotou potravin a obsahem cenných látek, jako jsou vitamíny a minerály. Velký výběr biopotravin naleznete u ekologických farmářů, jejichž zvířata žijí v těch nejlepších možných podmínkách. „Krávy mají možnost žít téměř v přirozených podmínkách, tento přístup vede mimo jiné k prevenci nemocí. Samozřejmostí je v ekologických chovech přístup na pastvu, což také mimo jiné zlepšuje kvalitu mléka a obsah cenných látek v něm. Dojnice také většinou žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí,“ popisuje ekologický chov Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Kromě bio farem seženete mléčné výrobky v bio kvalitě také v e-shopech a kamenných obchodech pod označením logy bio listu nebo bio zebry.

Pomazánka ze zakysané smetany s bylinkami

  • 300 g bio zakysané smetany
  • 200 g bio tvarohu
  • hrst pažitky
  • hrst řebříčku nebo řeřichy
  • 1 ks bio jarní cibulky
  • šťáva z bio citronu
  • sůl
  • pepř

Tvaroh i zakysanou smetanu důkladně promíchejte a přidejte najemno nakrájené bylinky. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávat můžete třeba s domácím chlebem.

Bílý jogurt s javorovým sirupem, granolou a ovocem

  • 1 ks bio bílého jogurtu
  • skořice dle chuti
  • hrst čerstvého ovoce v bio kvalitě
  • 3 lžíce domácí granoly
  • lžíce libovolného sirupu

Smíchejte bílý jogurt se skořicí a sirupem. Poté plňte skleničku střídavě jogurtem, granolou a ovocem. Na závěr vše ozdobte lístkem máty.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat