Prostreno.cz

Zdravější letní opékání na rozpáleném grilu

Letní grilovačky jsou českým fenoménem. Výzkumy však naznačují spojení mezi grilovaným jídlem a rakovinou. Naštěstí se tohle riziko dá snížit s pomocí jednoduchých tipů. Jak dlouho marinovat maso a jak je to s vodními grily? Mějte jasno o zdravějším opékání na rožni!

Statistiky a poznatky lékařů někdy děsí. Tolik oblíbené grilování je spojováno se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva) a jiných druhů rakoviny. Odborníci tak varují hlavně před přítomností karcinogenních, chemických látek, jako jsou nitrosaminy, heterocyklické aminy nebo polyaromatické uhlovodíky, které se v takto upravených pokrmech objevují. To ale neznamená, že se grilování musíte vzdát. Přece jen existují jeho zdravější varianty. Co všechno musíte v zájmu zachování svého zdraví udělat?

Nebraňte se vychytávkám

Tuk z grilovaného masa by neměl kapat na rozžhavené uhlíky. Když se spaluje, začne se rozkládat na polycyklické uhlovodíky, které stoupají zpět na grilované potraviny. Karcinogenní látky tak mají zelenou. Dobroty grilujte na alobalu, nebo se vzdejte grilu na dřevěné uhlí a obstarejte si nějaký jiný, kupříkladu vodní, u něhož lavor s vodou slouží jako lapač marinády a tuku odkapávajícího z masa. Pakliže jinou možnost nemáte, uhlíky posuňte k okrajům grilu, maso opékejte ve středu a často jej otáčejte. Může to zabránit kouři a přímému zasažení masa.

Vyhýbejte se syrovým i spáleným „flákotám“

Pozor na nesprávnou přípravu masa. Hlavní zdroj salmonely, která rozhodně nepatří na seznam letních přání, je drůbeží i jiné syrové maso. Steaky vždy důkladně tepelně upravte, ale zase to nepřehánějte. Pravidelná konzumace „zuhelnatěného“ masa taktéž může zvýšit riziko vzniku rakoviny, a dokonce i měnit DNA. Chcete-li mít jistotu, že si počínáte správně, použijte teploměr. Podle portálu Chefshop jemně propečený stek má 50°C, středně propečený 55–60 °C, propečený 65 °C a zcela propečený 70 °C. Teplota se měří zasunutím špičky teploměru do středu masa, nikoli však v blízkosti kosti, kde je maso nejteplejší.

Dejte přednost libovým kouskům

Párek nechte párkem, není to nic pro vás. Vyberte si libové maso, jako kuře a ryby, nebo ještě lépe ovoce a zeleninu. Výzkumy ukazují, že strava s vysokým obsahem červeného a zpracovaného masa stojí za rakovinou tlustého střeva a konečníku. I proto kanadská nadace Heart and Stroke Foundation doporučuje udržovat porce masa na 100 gramech.

Marinujte

Marináda funguje jako bariéra mezi masem a karcinogeny. Závěry vědců naznačují, že marinování masa po dobu asi 30 minut před grilováním může snížit tvorbu nežádoucích látek. Není však moudré marinády zbytečně přislazovat. Jedná se o další rizikový faktor pro cukrovku typu 2, srdeční choroby a další zdravotní potíže. Radši používejte směs oleje, octa, citronové šťávy, bylinek a koření.

Gril pravidelně čistěte

Po dokončení grilování se zbavte veškerých karcinogenních zbytků, které se na grilu nahromadily a odstraňte z něj veškeré zbytky jídla. Vyhnete se tak tomu, že se chemikálie dostanou do vašich pokrmů ihned po příštím roztopení „kotle“.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat