Prostreno.cz

Z lesního ráje přímo do zavařovací sklenice

Ačkoli je dnešní rok zatím na růst hub poněkud chudý, ale co není může brzy být. Pokud se vám poštěstilo přinést si domů nějaký ten úlovek, možná teď přemýšlíte, jak s ním naložit. Naložte ho!

Houby s octem

Sklenice a víčka pečlivě vymyjte a nechte oschnout. Houby pokrájejte na menší kousky a povařte je deset minut ve vroucí osolené vodě. Houby následně slijte a nechte okapat v cedníku. Mezitím si svařte lák.

Smíchejte jeden litr vody s půllitrem octa, přidejte lžičku soli, dvě lžíce cukru krupice, celý pepř, nové koření, bobkový list, a lžičku hořčičného semínka.

Sklenice naplňte svařenými houbami do tří čtvrtin objemu a zalijte horkým lákem. Sklenici pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto je nechte až do úplného vychladnutí. Není pak třeba je dodatečně zavařovat. Pokud máte rádi zeleninu, můžete do sklenic k houbám přidat i stroužky česneku, kolečka mrkve nebo cibulky.

Houby ve víně

Prvotní postup je stejný jako u předchozího receptu. Mění se jen složení samotného láku. Ten připravíte z následujících surovin:

Na jeden díl octa připadají dva díly bílého suchého vína. Dále přidejte cukr, sůl, pepř, bobkový list a nové koření, které společně pět minut povařte. Naplňte sklenice houbami, zalijte horkým lákem a otočte dnem vzhůru do úplného vychladnutí. Nechte alespoň dva až tři týdny uležet.

Houby v oleji

Na tento recept se hodí především hřibovité houby nebo žampiony. Čtvrt kila hub nakrájejte na menší kousky a orestujte společně s nasekanou pikantní papričkou. Když houby na pánvi zezlátnou, přidejte najemno nasekaný stroužek česneku a nechte rozvonět. Vypněte plotnu a přimíchejte ke směsi nasekanou petržel a dvě lžíce bílého octa. Vzniklou směsí naplňte sklenice a zalijte olivovým olejem.

Uzavřené sklenice naskládejte na plech vyložený utěrkou, do kterého nalijete tolik vody, aby byly sklenice ponořeny zhruba do dvou centimetrů. Takto je při teplotě 200° zavařujte po dobu cca 15 až 20 minut.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.ireceptar.cz





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat