Prostreno.cz

Vyžeňte tradici ze své kuchyně

Naše svíčková nebo slovenské halušky jsou ostřílenou klasikou místních kuchyní. Ale co se s oblibou vaří a jí jinde ve světě? Vyzkoušejte chutné recepty Španělska nebo třeba Vietnamu. Jistě si je zamilujete.

Paella

Tradiční španělská paella je chutným a rychlým jídlem, které z rýže, masa, mořských plodů a zeleniny vyrobíte v jedné pánvi. Na čtyři porce si připravte tyto suroviny:

Hrnek kulatozrnné rýže, dvě vykostěná kuřecí stehna, 200 g směsi mořských plodů, dva decilitry bílého vína, dva decilitry drůbežího vývaru, dva kusy červené papriky, 100 g loupaných rajčat, jednu cibuli, dva stroužky česneku, tymián, červenou papriku a olivový olej.

Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájený česnek, přidejte očištěná a nakrájená kuřecí stehna, nahrubo nakrájenou cibuli, tymián, loupaná rajčata, bílé víno a na kostičky nakrájené papriky. Směs okořeňte červenou paprikou, osolte, přisypte rýži a zalijte drůbežím vývarem.

Přiveďte k varu a vařte do poloměkka, následně navrch rozprostřete mořské plody, jemně promíchejte a přiklopte pokličkou. Takto duste zhruba deset minut a můžete podávat.

Bún chả

Vietnam je rájem chutí a ne náhodou je jejich tradiční jídlo čím dál oblíbenější i v Čechách. Jde o grilovaný bůček s nudlemi, salátem a pikantní zálivkou, která je nositelem chuti tohoto skvělého pokrmu.

K výrobě masového základu budete potřebovat 300 g bůčku, balíček širokých rýžových nudlí, tři lžíce třtinového cukru, dvě lžíce rybí omáčky, jednu lžíci sójové omáčky, dvě lžíce limetkové šťávy, dva stroužky česneku, jednu cibuli.

Na zálivku si připravte lžíci bílého cukru, dva stroužky česneku, jednu lžíci rýžového octa, dva decilitry vody, lžíci rybí omáčky a čerstvou chilli papričku.

Maso před krájením nechte v mrazáku trochu ztuhnout, půjde pak lépe krájet na cca tři milimetry silné plátky. Z uvedených surovin smíchejte marinádu a do ní maso na několik hodin naložte.

Bůček vyjměte z marinády, očistěte ho od cibule a česneku a na plech. V troubě rozpalte gril a vložte plech s masem. Grilujte, dokud nebude bůček pěkně propečený. V průběhu pečení slévejte vypečený tuk.

Než se maso upeče, připravte zálivu. Nejprve ve vlažné vodě rozmíchejte cukr a pak přilijte ocet, rybí omáčku, vmíchejte rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a nechte odstát. Před konzumací můžete lehce přihřát, směs se ale nesmí vařit, jinak změní chuť a nálev zmodrá.

Dále je třeba připravit salát a nudle. Zeleninu vybírejte podle vlastní chuti, ale nejlepší je použít salátovou směs, koriandr, mungo výhonky, krouhané zelí či mrkev. Nudle připravte podle návodu na obalu.

Bún chả se jí tak, že se zelenina a maso s nudlemi naservíruje na talíř a jednotlivé ingredience se před konzumací máčí v zálivce, kterou podáváme v samostatné misce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat