Prostreno.cz

Druhá šance pro okoralé hranolky

Patří Belgičanům nebo Francouzům? O tom, kdo první přišel s hranolky a má právo na jejich autorství, se vedou dlouhodobé spory. Důležitější však je, že brambory nakrájené na nudličky chutnají většině lidí. Tedy když jsou čerstvé. Ovšem ani ty starší nemusíte vyhazovat, zaslouží si oživit!

Hranolky není třeba představovat. Jedná se o fritované nebo pečené malé hranoly (popřípadě i další tvary) z brambor, které se připravují fritováním v oleji, popřípadě i smažením na pánvi, což ovšem Belgičané, tedy experti na tento druh pokrmu, považují za barbarství. (Pokud chcete znát jejich pohled na uvedenou celosvětovou pochoutku, navštivte Frietmuseum v Bruggách, první muzeum hranolků na světě.)

Čerstvost jako primární faktor

Platí, že ať už je připravujete jakkoli, hranolky je ideální jíst ihned, neboť pár desítek minut a hodin „zahálení“ na talíři mění jejich tvar a chuť z křupavé dobroty na gumové cosi. Když je znovu ohřejete, v naději, že jim vrátíte původní šmrnc, zjistíte, že to není nic platné. Proto je radši vyhodíte. Ale to je škoda. Zkuste to jinak!

Zaprvé zapomeňte na mikrovlnnou troubu. Zadruhé, použijte pánev – ideálně tu litinovou, aby se zajistila maximální křupavost pomfritů. Pánev rozpalte na střední teplotu a vyčkejte, až bude velmi horká. Přidejte pár kapek oleje. (Kuchaři doporučují směs oleje olivového a másla, ale záleží na osobních preferencích.)

Každý kousek si zaslouží péči

Nezapomeňte rozmístit hranolky do jedné rovnoměrné vrstvy tak, aby kolem nich bylo dostatek místa. Když je na pánvi až příliš těsno, hranolky se dostatečně neusmaží ani neorestují. Během celého procesu je otáčejte a pravidelně se ujišťujte, že jsou zahřáté na všech stranách.

Jakmile je hotovo, hranolky položte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk. Osolte je, podle chuti i opepřete nebo posypte parmazánem. Na takový proces nemáte čas? Pak vsaďte na troubu, která může zafungovat stejně dobře jako pánev.

Když trouba, tak klasická

Vyndejte plech na pečení či litinovou pánvičku. Troubu nechte zahřívat na 200 až 230 stupňů Celsia a plech do ní vložte na tak dlouhou dobu, než se rozpálí. Rozprostřete na něj hranolky (v rovnoměrné vrstvě) a nechte 7 až 10 minut péct.  Vyjměte z trouby, posypejte požadovaným kořením (osvědčila se třeba kombinace sladké papriky, česneku a mletého kmínu) a nechte si chutnat.

Zdroj: www.foodtips.com, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat