Prostreno.cz

Tři recepty na zpříjemnění podzimních večerů

27.10.2020 | Krok za krokem

Máme oficiálně podzim. Noci se prodlužují, teploty klesají strmě dolů a Vánoce už klepou na dveře.

Letos ale podzim i zima budou poněkud netradiční. Na jaře „dobylo“ všechny kontinenty onemocnění COVID-19, které dnes už proniklo prakticky do všech koutů světa. A zdá se, že tu s námi ještě hezkou chvíli pobude. 

Noci ve víru velkoměsta budou „nedostatkovým zbožím“ a budeme více času trávit doma s našimi blízkými. Ať už s členy našich domácností, nebo s lidmi, které můžeme pozvat na návštěvu (dle možností aktuálních restrikcí). 

To ale nutně nemusí být na škodu. Velmi mnoho firem se teď přeorientovává do online světa. Můžete se vydat například na virtuální prohlídku různých míst, dopřát si online ochutnávku vína a po večerech se věnovat nejrůznějším druhům online zábavy – od hospodských kvízů až po online kasina

Nikdy nebyla lepší doba na to užít si zimní večer v pohodlí domova. Ale to, že jste doma, ještě neznamená, že se musíte zanedbávat v jídle. A proto se s vámi dnes podělíme o tři recepty na tříchodovou večeři. Všechny jsou velmi snadné na přípravu, využívají laciné suroviny a můžete je snadno přizpůsobit svým stravovacím omezením.

Dobrou chuť!

Předkrm: Pikantní dýňová polévka

Tato pikantní dýňová polévka vás na podzim zaručeně zahřeje. Jako předkrm si jí nedávejte moc, ale samozřejmě vám nikdo nebrání uvařit velký hrnec a mít ji na oběd třeba po zbytek týdne! Pokud neholdujete pikantním jídlům, jednoduše vynechte chilli. 

Suroviny: 

  • 1× dýně
  • 5× středně velká mrkev
  • 1× středně velký brambor
  • 3× celerová nať
  • 1× velká cibule
  • 3× stroužek česneku
  • 1× červené chilli
  • 500 ml zeleninového vývaru

Postup: 

  1. Nakrájejte cibuli, česnek a chilli nadrobno. Vložte do hrnce a s kapkou oleje smažte na mírném plameni.
  2. Připravte si další suroviny. Nakrájejte dýni a brambor na kostičky a mrkev na proužky.
  3. Připravte si vývar.
  4. Zeleninu a vývar přidejte do hrnce. V závislosti na velikosti hrnce a požadované konzistenci polévky můžete použít vývaru méně. 
  5. Suroviny povařte 30–⁠40 minut. 
  6. Suroviny v polévce nechte zchladnout, a jakmile ustane var, přelijte směs do mixéru. Rozmixujte do krémové konzistence.
  7. Možná budete muset mixovat v několika dávkách –⁠ v takovém případě na konci vraťte všechno do původního hrnce.

Hlavní chod: Zeleninové curry, které zahřeje

Toto zeleninové curry je ideální na chladné zimní noci. Obsahuje zeleninovou směs, která podpoří váš imunitní systém, a chutná jako sváteční jídlo! Chcete-li přidat maso, můžete si ho osmahnout bokem a na konci zamíchat do směsi. 

Suroviny: 

  • 1× velká cibule 
  • 3× stroužek česneku
  • 1–2 čerstvé chilli papričky
  • 1× strouhaný zázvor (velikost palce)
  • 1× velký lilek
  • 5× velká houba
  • ½ hlavy květáku
  • 2× plechovka kokosového mléka
  • 1× plechovka sekaných rajčat
  • 500 ml vývaru
  • 1 PL práškového curry
  • 1 PL práškového chilli
  • 1 PL papriky
  • 1 PL římského kmínu

Postup: 

  1. Nasekejte cibuli, česnek a chilli najemno a s kapkou oleje a strouhaným zázvorem smažte na mírném plameni. Počkejte, dokud cibule nezesklovatí. 
  2. Nakrájejte lilek na kostičky, nasekejte houby a květák a přidejte ke směsi cibule, česneku a chilli. Zvyšte intenzitu plamene na střední hodnotu a zeleninu restujte 10 minut. 
  3. Přidejte veškeré koření a několik minut restujte. 
  4. Pak přidejte krájená rajčata a kokosové mléko. Když bude curry příliš husté, zřeďte trochou vývaru.
  5. Až přidáte všechny suroviny, přiveďte směs k varu a nechte probublávat na mírném plameni. Kdyby se curry příliš redukovalo, můžete podlévat vývarem.
  6. Nechte povařit asi 45 minut. Podávejte s rýží nebo chlebem naan!

Dezert: Jablečný crumble

Tento ovocný crumble je na podzimní večery jako dělaný! Díky sezonnímu ovoci nebudete mít problém sehnat suroviny a celiaci ocení i variantu z bezlepkových ovesných vloček. Podávejte s pudinkem nebo zmrzlinou. 

Suroviny: 

  • 1 kg jablek na vaření
  • 2 PL cukru krupice 
  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 100 g cukru

Postup: 

  1. Jablka nakrájejte na středně velké kousky a přidejte je do zapékací mísy. Zasypte cukrem krupice. 
  2. Do velké mísy dejte ovesné vločky, máslo a cukr. Rukama suroviny dobře promíchejte. 
  3. Směs přidejte k jablkům. 
  4. Crumble pečte v troubě asi 30 minut.
  5. Nechte chvíli odstát a podávejte s pudinkem či zmrzlinou. Záleží jen na vašich chuťových pohárcích!

Doufáme, že si s těmito sezonními recepty zpříjemníte podzim a zpestříte pohodové večery se svými blízkými. Zkuste pozvat pár přátel na večeři, uvidíte, že se jim z těchto rychlých, snadných a zdravých receptů budou dělat boule za ušima! 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat