Prostreno.cz

Odlehčené vánoční dobroty s jogurtem

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

Medové cukroví s jogurtovo-ořechovým krémem

Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoli jiné vlastní ořechové favority.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 550 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce medu

Na krém:

  • 750 g kvalitního bílého jogurtu
  • 150 g vlašských ořechů
  • 8 lžic slazeného kondenzovaného mléka

Hladkou mouku na podsypání

Vlašské ořechy na ozdobu

Jak na to?

Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.

Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je do jednolitého těsta. Pracovní desku si posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3–4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.

Jakmile máme cukroví upečené, pustíme se do přípravy krému: Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme cukroví. Jako ozdobu přilepíme na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu.

Cukroví uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do 1 týdne.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

Perníčky patří mezi naprostou vánoční klasiku. Pojďte na ně letos trochu jinak – s jogurtem a čokoládovou polevou.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 175 g kvalitního bílého jogurtu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 20 g oleje
  • 15 g medu
  • 5 g perníkového koření
  • 5 g jedlé sody

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g kvalitní čokolády
  • 10 g kokosového oleje

Jak na to?

V misce si smícháme cukr, med, vejce a žloutek, přidáme jogurt, koření a olej. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujeme těsto.

Připravíme si misku s vodou a plechy s pečicím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme malé hromádky na plech. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.

Čokoládová poleva: Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit a důkladně smícháme. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády, případně můžeme jen dekorativně pocákat.

Bramborový salát s jogurtem

Bez bramborového salátu to na Vánoce nejde. Zkuste u něj letos vyměnit hutnou majonézu za lehký bílý jogurt. Na chuti nijak neztratí a vy se jistě bez dodatečných kalorií rádi obejdete.

Co budete potřebovat?

(4 porce)

  • 800 g brambor
  • 60 g červené cibule
  • 4 jarní cibulky
  • 8 lžic kvalitního bílého jogurtu
  • 4 vejce
  • 4 nakládané okurky
  • česnek
  • hořčici
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu

Jak na to?

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory, vejce, jarní cibulku, červenou cibuli a nakládané okurky pokrájíme na kostičky. Vše smícháme s utřeným česnekem.

Na dip do salátu budeme potřebovat bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše smícháme dohromady a vmícháme do připraveného salátu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat