Prostreno.cz

Druhy zeleniny pro snadné pěstování

Většina z nás má málo času na to, aby volno trávila vybíráním nenáročných druhů zeleniny, které se snadno pěstují. Šetřete síly a vysaďte saláty, fazole či rajčata!

Mezi plodiny, se kterými je minimum práce, patří ty, které se snadno sázejí ze semen, nebo se coby rostlinky jednoduše přesadí z místa A do místa B, zároveň mají málo problémů se škůdci a rychle se vyvíjejí. Které to jsou?

Zelené fazole

Zelené fazole, nazývané také lusky nebo fazole, se sklízejí v nezralém stavu – semena jsou ještě malá a lusky měkké. Rostliny mají jeden ze dvou růstových návyků, prodávají se jako tyčové nebo keřové odrůdy. Fazole tyčkové rostou jako liána, zatímco fazole keřové mívají kompaktnější vzhled. Fazolím vyhovuje mírně kyselé až neutrální pH půdy (6,0-7,0).

Hlávkový salát

Salát je plodina, která se nejlépe hodí pro jarní a podzimní výsadbu. K dispozici jsou různé druhy, přičemž nejsnáze se pěstují volné listové saláty. Hledejte tepelně odolné odrůdy a salátu dopřejte odpovídající stanoviště: Hodí se to slunečné či částečný stín, přičemž pH by mělo být mírně kyselé (6,0-6,5).

Hroznová a cherry rajčata

Rajčata potřebují dostatek slunečního svitu a teplé teploty, což z nich dělá skvělou plodinu pro jižní zahrady. Často je však sužují nemoci. V tomto směru jsou na tom nejlépe maloplodé odrůdy, jako jsou cherry a hroznová rajčata, neboť rychle rostou a „nestíhají“ tak dělat hostinu pro nezvané návštěvníky. Co se týče pH půdy, volte mírně kyselé až neutrální (6,0–7,0).

Hrách

Hrách s jedlými lusky, včetně hrachu cukrového, se sbírá v nezralé fázi, tedy ve chvíli, kdy jsou lusky jsou ještě měkké. Hrách má révový růstový zvyk, i když některé druhy jsou kompaktnější než jiné. Hrachu vyhovuje pěstování podél plotu nebo mřížoví. Půda by měla být mírně kyselá až neutrální (6,0–7,5).

Ředkvičky

Ředkvičky se pěstují na jaře a na podzim spolu s hlávkovým salátem. Rostou velmi rychle, úrodu produkují již za tři týdny. Chuť ředkviček je spojena s teplotou, s chladnějším počasím je tato červeno-bílá dobrota aromaticky méně výrazná. Vyhovuje jí mírně kyselé až neutrální pH půdy (6,0–7,0).

Špenát

Špenát roste v reakci na prodlužující se délku dne. Z tohoto důvodu se vysazuje velmi brzy. Lze jej sklízet opakovaně odstraněním jednotlivých listů, spíše než sklízením celé rostliny. Začněte tím, že si vyberete největší vnější listy. Vnitřní listy budou dále růst, dokud nedosáhnou velikosti, kterou lze sklízet. A jak to špenát má s půdou? Optimální je pro něj mírně kyselé pH (6,5–6,8).

Řepa

Tyto rubínově červené kořeny jsou neuvěřitelně výživné. Řepa je plná vitaminů, ale potřebuje slunečné stanoviště a stálou vlhkost, aby prosperovala. Půda by měla být mírně alkalická až neutrální (pH 6,5–8,0).

Okurky

Okurky k růstu potřebují dostatek slunečního svitu a prostoru, pak taky dobře propustnou, bohatou půdu s mírně kyselým pH (6,0-6,5). Jinak o nich snad ani nebudete vědět, bývají nenáročné.

Zdroje: www.southernliving.com, www.almanac.com. www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat