Prostreno.cz

Chyby při pěstování rajčat

Rajčata nejsou náročná, vlastně se pěstují poměrně snadno, tedy za předpokladu, že dodržujete jistá základní pravidla.

Milované rajče je oblíbené nejen k jídlu, ale také k pěstování na domácích zahrádkách. Říká se, že rostlina rajčete je jednou z nejsnáze pěstovatelných rostlin, a to je pravda, aspoň pokud se řídíte pokyny pro správnou péči a údržbu. Vyhněte se těmto chybám!

Nepravidelné zavlažování

Rajčata potřebují stálou vlhkost, proto udržujte půdu dostatečně vlhkou, aby se zabránilo vadnutí, ale zase ne přemokřenou, která by škodila kořenům. Preferujte pravidlo, že když jsou rostliny mladé, upřednostňuje se kapkové zavlažování, protože může pomoci vyhnout se silným proudům vody, které erodují půdu. Jak rostliny rajčat dozrávají, zalévejte je pomaleji a hlouběji, což je důležité zejména v letních vedrech. Pamatujte, že nepravidelné výkyvy vlhkosti a suchá půda vedou k problémům, jako je hniloba květů a štěpení plodů. Z tohoto důvodu kolem rostliny navrstvěte mulč. (Mulčování zadržuje vlhkost, reguluje plevel a předchází šíření chorob.)

Nesprávné rozestupy

Rajčata se nejčastěji vysazují šikmo, a to tak, že se kořenový bal s částí stonku položí do vyhloubené jamky a zahrne zeminou. Důvodem je to, že rajče bude následně kořenit právě i ze stonku, čímž se vytvoří silnější a bohatší kořenový systém. Rostliny se vysazují do sponu 80 x 40–50 cm. Pokud jsou rostliny rozmístěny příliš blízko sebe, ať už v květináči nebo na záhoně, budou se navzájem tlačit a omezovat proudění vzduchu, sluneční světlo a přívod vody.

Zbytečně mnoho hnojiva

Jakmile rostliny začnou plodit, je vhodné dodat jim dusík a živiny. Přidání příliš velkého množství dusíku (třeba prostřednictvím kávové sedliny, kterou rajčata milují) však může mít za následek rychlý růst svěžích listů s vysokým obsahem sacharidů, které přitahují hmyz. Takže opět buďte v pozoru. Za kritické období potřeby dusíku je považována fáze od začátku růstu do kvetení a zvětšování plodů, pak už si dejte pohov a dusík omezte.

Nesprávné prořezávání

Rajčata průběžně prořezávejte a zaštipujte, abyste zlepšili proudění vzduchu kolem rostlin a redukovali tak případné choroby. Prořezávání také zvyšuje produkci plodů.

Zdroje: www.southernliving.com, www.thespruce.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat