Prostreno.cz

Jak poznat opravdu kvalitní čokoládu?

30.11.2016 | Magazín

Jsou přívlastky jako „výběrová” nebo „řemeslná” ve spojení s čokoládou pouhými marketingovými triky, které zvyšují cenu tabulky, nebo skutečně existují rozdíly mezi takto označenou čokoládou a tou ze supermarketu?

„Rozdíl mezi výběrovou čokoládou a tou běžnou ze supermarketu by se dal přirovnat k rozdílu mezi výběrovou a komoditní kávou nebo mezi obyčejným vínem a vínem od kvalitního vinaře. U komoditní kávy, supermarketového vína či čokolády, kterou většinou prodávají velké nadnárodní společnosti, málokdy dohledáme nějaké konkrétnější informace o původu a výrobce hledí zejména na unifikovanou chuť, která se snaží vyhovět chuťovým zvyklostem zákazníka. U výběrové kávy či čokolády je naopak kladen velký důraz na transparentní původ a kontrolu kvality zrn (bobů), šetrnou výrobu a chuťovou bohatost, která se naopak cení,” vysvětluje zakladatel brněnské čokoládovny Ajala Filip Teplý.

A jak se tedy opravdu kvalitní, výběrová čokoláda pozná od té "běžné"?

 

Výběrová/řemeslná čokoláda

Konvenční čokoláda

Původ surovin

je transparentní a dohledatelný, boby vyrostly ve stínu deštných pralesů bez průmyslových zásahů

obvykle nelze dohledat ani zemi původu, boby často vyrostly na uměle vytvořené plantáži za cenu kácení deštného lesa, v afrických zemích navíc za podezřelých pracovních podmínek

Primární surovina

kvalitní kakaové boby jen vybraných odrůd

už průmyslově zpracovaný kakaový prášek a kakaové máslo, případně již hotová čokoládová masa (chocolate liqueur), kterou pouze doplňují příchutěmi

Výroba

šetrné pražení bobů zachová přirozenou chuť, dlouhé a šetrné mletí zajistí jemnou texturu bez potřeby průmyslově oddělovat kakaové máslo, několikadenní staření a temperování

dochucování již hotové čokoládové masy, zahřívání na vysoké teploty a případně přidávání lecitinu kvůli zjemnění textury a spojování přidaného tuku (kakaového másla) a dalších dochucení a aromat

Složení

kvalitní kakaové boby nepotřebují množství dalších ingrediencí, ani mléko, např. Ajala používá pouze sušenou třtinovou šťávu

kakaové máslo či kakaová masa, doplňující rostlinné tuky, velké množství cukru, lecitin, stabilizátory, aromata atd. (příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování)

Zdravotní hledisko

přirozený zdroj antioxidantů, esenciálních aminokyselin, hořčíku, přírodní nakopávač s dlouhým účinkem, superpotravina

kvůli přidanému tuku a cukru často neprospívá štíhlé linii, zdraví prospěšné látky jsou z velké části zničené při nešetrné výrobě za vysokých teplot

Chuť

výrazná, chutná po kakaových bobech, jednotlivé šarže se mohu mírně lišit, protože kakaové boby nikdy nechutnají stejně a různé profily pražení, mletí apod. jim dávají různou chuť

unifikovaná, jedna značka vždy chutná pořád stejně,
může zanechávat na jazyku povlak či pachuť, kterou způsobují přidané látky a přepražené boby

 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat