Prostreno.cz

Chřest s těstovinou

Chřest oceňují labužníci natolik, že mu odedávna přezdívají král zeleniny. A navíc, chřest má úžasné léčivé i regenerační účinky, známé již před mnoha tisíci lety. Znáte je i vy? 

Ohodnotit
(29 hlasů)
  • 40min

    15min příprava

    25min vaření

  • 695 kJ / 166 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy24g
tuky5g

Ingredience na

  • 800 g zeleného chřestu
  • 500 g těstovin penne
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml smetany 33%
  • 2 lžíce citrónové kůry
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 3 lžíce zelené petrželky
  • 100 g strouhaného sýra

Postup přípravy

  1. Chřest nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky a uvařte nejlépe v páře. Těstoviny uvařte dle návodu.
  2. Na hlubokou pánev dejte máslo a smetanu, ohřejte, přidejte citrónovou kůru a šťávu,osolte a nechte projít varem. Odstavte z ohně.
  3. Do mísy dejte horké scezené těstoviny, teplý chřest a přelijte omáčkou. Posypte sýrem a petrželkou a podávejte.

TIP:

Jaké zdraví prospěšné látky najdeme v chřestu? Chřest je opravdovou studnicí mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu - provitaminu vitaminu A, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy jsou vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9). Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Chřest s těstovinou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat