Prostreno.cz

Škvarkové placky

Voňavé, zlatavé a křupavé škvarkové placičky kterým neodoláte.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 25min

    60min příprava

    25min vaření

  • 1123 kJ / 268 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy25g
tuky12g

Ingredience na

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g vařených, oloupaných brambor
  • 200 g čerstvých škvarků
  • 1 lžíce octa
  • 1 ks vejce
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • Na potření
  • 2 ks rozšlehaných žloutků

Postup přípravy

  1. Večer si uvařte brambory na druhý den.
  2. Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí a s cukrem utřete na kašičku. Zalijte vlahým mlékem a dobře rozmíchejte. Povrch poprašte hladkou moukou, misku zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
  3. Do větší misky prosejte mouky a sůl.
  4. Přidejte najemno nastrouhané brambory, nadrobno nasekané škvarky, ocet a vejce.
  5. Nakonec přidejte vykynutý kvásek, těsto promíchejte vařečkou přesuňte ho na vál a krátce propracujte do bochánku.
  6. Těsto vložte do misky poprášené moukou, povrch těsta rovněž poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
  7. Z vykynutého těsta vytvořte dva válce, rozdělte je na pravidelné části a z každé v dlaních vytvořte vyšší placičku, kterou položte na vymazaný plech.
  8. Placky nechte pár minut kynout a před vložením do vyhřáté trouby je potřete žloutkem.
  9. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 20-25 minut. Placičky nechte vychladnout na mřížce.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Škvarkové placky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat