Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Losos s citrónem a koprem podle Zdeňka Pohlreicha

lanvin
23hlasů
Hodnotit

1h a 45min

45min příprava

60min vaření

913 kJ

energetická hodnota na 100g

435 Kč

cena za celý pokrm

Nutriční informace na 100 gramů:9g tuky1g sacharidy16g bílkoviny

Losos je na gril ideální, má minimum kostí a chutná i těm, kdo jinak ryby nemusejí. Vděčný filet z lososa se upeče kůží dolů na improvizovaném pekáčku z alobalu. Zdeněk Pohlreich maso ochutil marinádou z másla a česneku, prošpikoval čtvrtkami citronu, ochutil bylinkami. Zatímco se ryba pekla, připravil výraznou omáčku z dijonské hořčice, citronové šťávy, majonézy, zakysané smetany, pepře, soli a kopru.

Ingredience na
Uložit recept do kuchařky

  • 3-4 kg lososa - nebo lososové filety
  • 3 špetky čerstvě mletého pepře
  • 3 špetky hrubé soli
  • 1 svazek čerstvého kopru - část kopru nakrájejte a zbytek nechte ve snítkách
  • 2 ks bio citróny - zbavte je jader a nakrájejte na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku - oloupaný a utřený
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 ks papírového kartonu a alobal

Postup přípravy

  • Připravte gril k nepřímému grilování a rozehřejte ho na střední teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte na jeho střed nádobu na odkapávání.
  • Z velkého kusu kartonu vyřízněte obdélník stejně dlouhý, ale o něco užší, než je ryba. Lesklou stranou alobalu jej několikrát omotejte a dejte stranou.
  • Očistěte rybu a odstraňte žábry i ploutve nejlépe kuchyňskými nůžkami. Opláchněte lososa zvenčí i zevnitř proudem studené vody, nechte ho odkapat a pak jej důkladně celého osušte kuchyňskou utěrkou. Z každé strany udělejte do kůže 4-5 zářezů až ke kosti.
  • Útroby ryby osolte, opepřete a naplňte polovinou plátků citronu a snítek kopru. Druhou polovinu dejte po plátcích a snítkách do zářezů na bocích ryby.
  • Do rozpuštěného másla nasypte nakrájený kopr a česnek a směsí potřete rybu z obou stran, osolte ji a opepřete. Poté ji položte na karton omotaný alobalem.
  • Rybu potřete bylinkovým máslem a dejte na střed připraveného horkého roštu mimo přímý oheň a zakryjte gril víkem. Grilujte lososa 45 minut až 1 hodinu, dokud nebude docela propečený. Během této doby ho alespoň čtyřikrát potřete bylinkovým máslem.
  • Rybu přesuňte na velký tác, znovu ji osolte a opepřete. Naporcujte ji tak, že nejprve povedete tah nožem z obou stran podél páteře. Tím oddělíte horní filety. Postupně páteř zvedejte, vytahujte kosti a krájejte lososa na jednotlivé porce.
TIP:

Rybu kupujte a jezte vždy čerstvou. Při nákupu sledujte, zda má červené žábry, pevné maso, nepáchne rybinou, není slizká, má jasné oči. Ideálem je ryba vlastnoručně chycená. Pečte ji tak dlouho, aby nebyla usušená, ale upečená právě jen tak, že není syrová.

Kuřecí paličky pečené s jablky

Kuřecí paličky pečené s jablky

7 hlasů
1h a 20min 412kJ 190 Kč
Koriandrový dip

Koriandrový dip

4 hlasy
15min 540kJ 70 Kč

Podobné recepty

Vepřová žebírka v marinádě z whisky

Vepřová žebírka v marinádě z whisky

20 hlasů
1h a 50min 450 kJ 90 Kč
Cibule ke grilovanému masu

Cibule ke grilovanému masu

14 hlasů
25min 486 kJ 69 Kč
Grilovaná cuketa s tymiánem

Grilovaná cuketa s tymiánem

15 hlasů
1h a 25min 582 kJ 72 Kč
Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

18 hlasů
50min 345 kJ 96 Kč
Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

12 hlasů
40min 488 kJ 268 Kč
Rajčatová party salsa

Rajčatová party salsa

15 hlasů
20min 256 kJ 55 Kč

Články nejen o vaření