Gratinovaný celer
Celer zapečený se sýrem a smetanou.
-
2h a 0min
30min příprava
1h a 30min vaření
-
542 kJ / 129 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy7g
tuky9g
Ingredience na
- 500 ml
smetany na vaření
- 250 ml
zeleninového vývaru
- 2 ks
velké bulvy celeru
- 1 lžíce
sušeného tymiánu
- 2 lžíce
dijonské hořčice
- 2 špetky
soli
- 4 špetky
mletého pepře
- 150 g
strouhaného čedaru
- 0.5 svazku
pažitky
- nakrájené
Postup přípravy
- V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem.
- Celer oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
- Kousky celeru vložte do smetany s vývarem a vařte přibližně 30 minut, nebo až je celer skoro měkký.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Uvařený celer vyndejte a nakrájejte ho na přibližně půlcentimetrové plátky.
- Smetanu a vývar vařte, až se tekutina zredukuje na polovinu, pak vmíchejte hořčici a podle chuti opepřete, případně osolte.
- Plátky celeru nasypte do zapékací misky, rozprostřete je po celém dně a posypte je tymiánem.
- Celer přelijte smetanou s vývarem a dejte na 30 minut do předehřáté trouby.
- Po třiceti minutách posypte celer sýrem smíchaným s pažitkou a dejte ještě na 10 minut do trouby.
TIP:
Pokud nemáte rádi tymián, použijte oblíbené bylinky.