Pórkový chlebíček
Voňavý pórkový chlebíček s kari kořením se skvěle hodí k letním salátům, nebo k lehkým zeleninovým polévkám.
-
1h a 25min
25min příprava
60min vaření
-
926 kJ / 221 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny6g
sacharidy13g
tuky14g
Ingredience na
- 350 g
pórku
- pouze bílá část
- 100 g
libové anglické slaniny
- 3 ks
vajec
- 150 g
hladké mouky
- podle potřeby více
- 120 ml
smetany
- 1 ks
prášek do pečiva
- 80 g
strouhaného tvrdého sýra
- 1 lžička
kari koření
- 80 ml
slunečnicového oleje
- 1 lžíce
másla
- 3 špetky
soli
- 3 špetky
mletého pepře
- 2 lžíce
hrubé mouky na vysypání formy
- Na vymazání
- 1 lžíce
tuku
Postup přípravy
- Formu na chlebíček vymažte tukem a vysypte moukou.
- V misce rozšlehejte vejce, přisypte prosetou mouku, přidejte smetanu, olej, strouhaný sýr a kari koření, vše důkladně prošlehejte metličkou. Nechte v chladu 30 minut odpočinout.
- Pórek nakrájejte na tenké plátky, slaninu na plátky, pak na proužky.
- V pánvi rozehřejte máslo, přisypte pórek, slaninu a 5 minut restujte. Podle chuti osolte, opepřete a nechte vychladnout.
- Vychladlý pórek vmíchejte do těsta spolu s kypřícím práškem do pečiva.
- Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Vrchní část přikryjte například alobalem, před dopečením alobal sundejte.
TIP:
Pokud je těsto příliš řídké, přidejte více mouky.