Křupavý toustový chléb
Pokud jste chtěli vyzkoušet, jaké to je, upéct si vlastní domácí chléb, tak tohle je skvělý způsob, odkud začít. Všechny potřebné suroviny budete mít určitě doma po ruce.
-
2h a 0min
1h a 30min příprava
30min vaření
-
954 kJ / 228 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy29g
tuky6g
Ingredience na
- 270 g
hladké mouky
- + na podsypání
- 30 g
rozpuštěného másla
- + máslo na vymazání formy
- 120 ml
mléka
- 40 ml
vody
- 20 g
cukru
- 2 ks
vajec
- 1 do těsta + 1 na potření
- 7 g
soli
- 3 g
sušeného droždí
Postup přípravy
- V míse smíchejte všechny suché ingredience. V druhé nádobě vyšlehejte vejce s vlažným mlékem a máslem.
- Spojte obě části a vypracujte vláčné těsto. Těsto překryjte potravinovou fólií a nechte cca hodinu kynout na teplém místě.
- Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části. A z každé vyválejte placku o délce formy. Placky stočte jako závin do válečků a poté je vedle sebe vložte do máslem vymazané formy.
- Těsto ve formě nechte ještě 30 min až hodinu kynout a poté ho potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený toustový chléb vyklopte z formy a při pokojové teplotě nechte vystydnout na mřížce na chladnutí.