Prostreno.cz

Pečený květák

Celý pečený květák se podává přelitý omáčkou s kapary a petrželkou.

Ohodnotit
(1 hlasů)
  • 1h a 20min

    20min příprava

    60min vaření

  • 472 kJ / 113 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy7g
tuky9g

Ingredience na

  • 1 ks květáku
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks šalotky
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml 33% smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1.5 lžíce nasekaných kaparů
  • 0.5 svazku petrželky - nakrájené

Postup přípravy

  1. Z květáku vykrojte tvrdý, střední košťál. Květák opláchněte pod tekoucí vodou, pak ho nechte okapat.
  2. Troubu předehřejte na 190 °C.
  3. Menší pekáček vymažte olejem a květák položte do pekáčku.
  4. Květák potřete pomocí mašlovačky olejem a osolte ho.
  5. Podlijte 150 ml vody, přikryjte alobalem, dejte ho do předehřáté trouby a pečte 25 minut.
  6. Zvyšte teplotu pečení na 220 °C, květák odkryjte a dopečte ho doměkka a dozlatova. Doba pečení záleží na velikosti květáku.
  7. Mezitím si připravte omáčku na přelití: V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět, přidejte mouku a minutu míchejte.
  8. Mouku zalijte vývarem, smetanou přidejte citronovou šťávu a vařte za stálého míchání 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
  9. Nakonec do omáčky vmíchejte kapary a petrželku.
  10. Květák před podáváním rozkrojte a přelijte omáčkou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Pečený květák

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat