Prostreno.cz

Závin z mrkvového těsta

Štrúdl nebo závin lze připravit z listového, křehkého i kynutého těsta, oblíbený je i závin tažený. Tento recept je na závin z mrkvového těsta plněný jablky.

Ohodnotit
(3 hlasů)
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 1022 kJ / 244 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy37g
tuky9g

Ingredience na

  • Na náplň
  • 800 g jablek
  • 1 sáček skořicový cukr
  • 1 hrnek rozinek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • Na potření
  • 1 ks vejce - rozšlehané
  • Na těsto
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0.5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g mrkve
  • 250 g hery

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C.
  2. Plech vyložte pečícím papírem.
  3. Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno.
  4. Heru nechte rozpustit v rendlíku a nechte ji vychladnout.
  5. Do větší misky prosejte mouku s kypřícím práškem.
  6. Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev, přidejte heru a vypracujte těsto, které nechte 30 minut odpočinout.
  7. Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, šťávu vymačkejte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte je.
  8. Připravené těsto rozdělte na dva, nebo tři díly-podle toho, jak velké záviny chcete mít.
  9. Z každého dílu vyválejte placku, naplňte je připravenými jablky, posypte je skořicovým cukrem a rozinkami.
  10. Zabalte záviny, potřete je rozšlehaným vejcem, přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a pečte 35-45 minut, podle výkonu trouby.

TIP:

Použitý hrnek má objem 250 ml. Rozinky můžete před použitím namočit do rumu.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Závin z mrkvového těsta

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat