Závin z mrkvového těsta
Štrúdl nebo závin lze připravit z listového, křehkého i kynutého těsta, oblíbený je i závin tažený. Tento recept je na závin z mrkvového těsta plněný jablky.
-
1h a 15min
30min příprava
45min vaření
-
1022 kJ / 244 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny3g
sacharidy37g
tuky9g
Ingredience na
- Na náplň
- 800 g
jablek
- 1 sáček
skořicový cukr
- 1 hrnek
rozinek
- 3 lžíce
citronové šťávy
- Na potření
- 1 ks
vejce
- rozšlehané
- Na těsto
- 2 hrnky
polohrubé mouky
- 0.5 sáčku
kypřícího prášku do pečiva
- 200 g
mrkve
- 250 g
hery
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno.
- Heru nechte rozpustit v rendlíku a nechte ji vychladnout.
- Do větší misky prosejte mouku s kypřícím práškem.
- Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev, přidejte heru a vypracujte těsto, které nechte 30 minut odpočinout.
- Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, šťávu vymačkejte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte je.
- Připravené těsto rozdělte na dva, nebo tři díly-podle toho, jak velké záviny chcete mít.
- Z každého dílu vyválejte placku, naplňte je připravenými jablky, posypte je skořicovým cukrem a rozinkami.
- Zabalte záviny, potřete je rozšlehaným vejcem, přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a pečte 35-45 minut, podle výkonu trouby.
TIP:
Použitý hrnek má objem 250 ml. Rozinky můžete před použitím namočit do rumu.