Bábovka s jablky
Bábovka je ve výběru ovoce univerzální, můžete do ní použít jablka, hrušky, nebo švestky.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
1298 kJ / 310 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy26g
tuky17g
Ingredience na
- K přípravě
- 50 g
velkých rozinek
- 100 ml
rumu nebo brandy
- 225 g
změklého másla
- 180 g
moučkového cukru
- 4 ks
vajec
- 4 lžíce
plnotučného mléka
- 300 g
hladké mouky
- 1 lžička
jedlé sody
- 1 lžička
kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička
mleté skořice
- 1 špetka
soli
- 150 g
vlašských, nebo lískových ořechů
- 2 ks
jablek
- oloupaná, nakrájená na kostičky
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Rozinky propláchněte ve vodě, nasypte je do rendlíku a zalijte je rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu, odstavte z ohně a nechte je vychladnout. Pak rozinky sceďte a nasekejte.
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Nepřilnavou formu na bábovku (o průměru 25 cm) vymažte máslem.
- Ořechy rozmixujte v robotu.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého, nadýchaného krému.
- Do krému vmíchejte vejce, mléko, mouku prosetou s kypřícím práškem, skořicí, jedlou sodou a solí.
- Vmíchejte scezené, nasekané rozinky, ořechy a nakrájená jablka.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 50-60 minut.