Pórkový krém s koriandrem
Je to bramborová, nebo pórková polévka? Základ tvoří brambory, jemnost polévce dodá pórek a krásně voní koriandrem.
-
45min
15min příprava
30min vaření
-
166 kJ / 39 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy4g
tuky2g
Ingredience na
- K přípravě
- 1 lžíce
rostlinného oleje
- 1 lžíce
másla
- 1 ks
většího pórku
- bílá a kousek zelené části
- 2 ks
menších brambor
- 3 špetky
soli
- 1.7 l
vody
- 1 lžíce
bio sypkého zeleninového vývaru
- 250 ml
smetany na vaření
- Na posypání
- 6 špetek
barevného mletého pepře
- 4 snítky
čerstvého koriandru
Postup přípravy
- V hrnci zahřejte olej a máslo, přidejte očištěný, na plátky nakrájený pórek a nechte ho jemně zesklovatět.
- Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a přisypte je k pórku.
- Zeleninu zalijte vodou, přisypte sypký bio vývar, přidejte 3-4 lístky koriandru a vařte 15 minut, nebo až je zelenina měkká.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem, přilijte smetanu, podle chuti osolte a vařte 5 minut.
- Polévku podávejte hustě posypanou nakrájeným koriandrem a mletým pepřem.
TIP:
Ne každý má rád koriandr. Místo koriandru použijte zelenou petrželku, případně jinou bylinku.