Dýňový chlebíček s brusinkami
Dýně dodává chlebíčku vláčnost, díky koření chlebíček krásně voní. Naladí vás na podzimní atmosféru.
-
1h a 45min
30min příprava
1h a 15min vaření
-
939 kJ / 224 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy28g
tuky9g
Ingredience na
- K přípravě
- 1 ks
malé dýně Hokaido
- přibližně 500 g
- 200 g
hladké mouky
- 1 lžíce
perníkového koření
- 1 lžička
jedlé sody
- 2 špetky
soli
- 150 g
pískového cukru
- 100 g
rozpuštěného másla
- 2 ks
vajec
- 70 ml
vody
- 2 lžíce
citronové šťávy
- 250 g
dýňového pyré
- 80 g
sušených brusinek
- 2 lžíce
hrubé mouky na vysypání formy
- Na vymazání
- 1 lžíce
tuku
Postup přípravy
- Jako první si připravte dýňové pyré – dobře omytou dýni rozkrojte ji na poloviny, vydlabejte semínka a obě poloviny položte řeznou stranou na plech s pečícím papírem. Dýni Hokaido nemusíte loupat.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C až dýně změkne, hotovou dýni poznáte tak, že její slupku lze snadno propíchnout vidličkou. Upečenou dýni nechte zchladnout a dýni rozmixujte na hladké pyré.
- Do jedné misky prosejte mouku, koření, sůl a jedlou sodu.
- V druhé misce vyšlehejte rozpuštěné zchladlé máslo a cukr, šlehejte do světlého krému.
- Potom postupně do krému zašlehejte obě vejce, vodu, citronovou šťávu a dýňové pyré.
- Do tekuté směsi postupně vmíchejte sypkou směs, dokud vám nevznikne hladké těsto, nakonec přimíchejte nasekané brusinky.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut.
TIP:
Pokud vám zbude dýňové pyré můžete ho použít k přípravě jiného receptu-například k přípravě dýňové polévky.