Krémová polévka z topinamburů
Topinambury jsou druhem slunečnice. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé a v kuchyni je lze všestranně využít. Krémová polévka z topinamburů je jedna z možností, jak hlízy připravit.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
209 kJ / 50 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy4g
tuky4g
Ingredience na
- K přípravě
- 200 g
pastináku
- 250 g
topinambur
- 150 g
brambor
- 2 stroužky
česneku
- oloupaný,nakrájený
- 250 ml
smetany na vaření
- 1.7 l
vody
- 0.5 lžíce
sypkého bio vývaru
- zeleninový , nebo masový
- 2 špetky
soli
- Na posypání
- 5 špetek
drceného barevného pepře
- volitelné
Postup přípravy
- Jelikož je slupka topinambur hodně tenká a také dobře stravitelná, není potřeba ji loupat. Pokud jsou plody pěkné, úplně postačí, když je pořádně opláchnete a vydrhnete kartáčkem nebo houbičkou.
- Oloupaný pastinák ,oloupané brambory a topinambury nakrájejte na kostičky a vše nasypte do hrnce.
- Zeleninu zalijte vodou , přidejte sypký bio vývar , česnek , přikryjte a vařte, až zelenina změkne.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem ,do polévky přidejte smetanu , podle potřeby polévku dochuťte solí a nechte ji projít varem.
- Před podáváním můžete polévku posypat drceným pepřem.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: