Zapečená brokolice
Brokolice je zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny. Díky smetaně a sýru dokáže náš organismus lépe vstřebat vitaminy rozpustné v tucích.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
169 kJ / 40 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy1g
tuky3g
Ingredience na
- K přípravě
- 1 ks
velká brokolice
- rozdělená na malé růžičky
- 1.5 l
vody
- na vaření brokolice
- 0.5 lžičky
soli
- na vaření brokolice
- 2 lžíce
másla
- 1 ks
středně velká cibule
- oloupaná , nakrájená na kostičky
- 1 stonek
řapíkatého celeru
- nakrájený na kostičky
- 1 stroužek
česneku
- oloupaný , nasekaný
- 200 g
smetanového sýra Cottage
- 120 ml
zakysané smetany
- 200 ml
smetany na vaření
- 1 lžička
dijonské hořčice
- 3 špetky
soli
- 2 špetky
mletého černého pepře
- 160 g
nastrouhaného tvrdého sýra
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 ° C .
- Zapékací misku o objemu 2,5 litru vymažte máslem .
- Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu . Přidejte brokolici a vařte 3 minuty ,poté brokolici sceďte .
- Smetanu na vaření důkladně promíchejte se zakysanou smetanou .
- Ve větším rendlíku nechte rozpustit máslo , přidejte nakrájenou cibuli, celer a česnek. Za občasného míchání duste 5 minut .
- Vmíchejte smetanový sýr , zakysanou smetanu se smetanou na vaření , hořčici , podle chuti osolte , opepřete a přidejte polovinu strouhaného sýra .
- Jakmile se sýr rozpustí, vmíchejte brokolici.
- Směs nalijte do připravené misky a posypte zbylým sýrem .
- Misku dejte do předehřáté trouby a pečte odkryté 25 - 30 minut.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: