Prostreno.cz

Rajčatový krém

Rajčatový krém je polévka plná léta. Čím zralejší rajčata použijete, tím lepší polévka bude.

  • 35min

    15min příprava

    20min vaření

  • 255 kJ / 61 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy6g
tuky4g

Ingredience na

  • 800 g rajčat - vybírejte vyzrálá
  • 1 ks cibule
  • 600 ml vývaru - zeleninového nebo kuřecího
  • 100 ml smetany
  • 4 lžíce másla
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Na polovině másla v hrnci opečte cibuli. Během toho si oloupejte rajčata - půjde vám to lépe, když rajčata u stopky naříznete a na chvíli je ponoříte do vařící vody, slupka poté půjde dolu velmi snadno. Oloupaná rajčata nakrájejte nadrobno a přihoďte k cibuli. Směs osolte, opepřete a vařte asi 5 minut.
  2. Poté přidejte vývar a znovu vařte dalších 10 minut. Hrnec odstavte a ručním mixérem vše rozmixujte. Pro dosažení hladkého krému vše propasírujte přes jemné sítko. Krém vraťte zpět do hrnce a přidejte smetanu, zbylé máslo, nasekanou petrželku a podle potřeby i cukr a vše naposledy krátce provařte.
  3. Polévku podávejte s opečenou bagetou nebo ciabattou posypanou petrželkou. Talíř můžete ozdobit i kousky rajčat (nejlépe se hodí cherry) s pokrájenou červenou cibulkou, zakápnuté olivovým olejem a opepřené.

TIP:

Rajčatový krém můžete vylepšit ještě nastouhaným parmezánem, který do misek přidáte těsně před podáváním.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Rajčatový krém

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat