Prostreno.cz

Dýně s brusinkovou nádivkou

Plněné malé dýně.

Ohodnotit
(5 hlasů)
  • 1h a 35min

    40min příprava

    55min vaření

  • 607 kJ / 145 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy12g
tuky5g

Ingredience na

  • 4 ks malé dýně - asi 12 cm v průměru
  • 40 g dlouhozrnné divoké rýže
  • 4 špetky soli
  • 3 plátky toustového chleba
  • 2 stonky celerové natě
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks zázvoru - o velikosti vlašského ořechu
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 ks vejce
  • 3 špetky mletého pepře
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 125 g sušených brusinek
  • 50 g másla
  • 25 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  1. Z dýní odkrojte vršky a vyberte dužinu.
  2. Rýži uvařte podle návodu na obalu.
  3. Toasty dejte nasáknout vodou. Opláchněte celerovou nať a posekejte ji najemno. Oloupejte cibuli a česnek a nadrobno je nasekejte. Oloupejte zázvor a utřete najemno.
  4. Smíchejte mleté maso s vymačkanými toasty, cibulí, česnekem, vejcem, solí, pepřem a petrželí. Slijte rýži a přidejte ji do masové směsi spolu s brusinkami a celerovou natí. Směsí napěchujte dýni a zakryjte ji uříznutým víčkem.
  5. Dýně vložte do velké zapékací mísy a trochu je podlijte vodou. Pečte při 180 °C asi 45 minut.
  6. Nasekejte vlašské ořechy a na rozehřátém másle je osmahněte. Dýně podávejte s ořechovým máslem.

TIP:

Sušené brusinky a nektar lze sehnat v obchodech po celý rok, čerstvé brusinky jsou však k mání pouze v nastávajícím období, konkrétně od října do ledna. Říjen a září jsou navíc nejdůležitějším obdobím pro samotné pěstitele brusinek, jelikož právě v tomto termínu probíhá jejich sklizeň.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Dýně s brusinkovou nádivkou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat