Prostreno.cz

Iránský chléb Barbari

Tradiční iránský chléb k snídani.

Ohodnotit
(11 hlasů)
sun
  • 2h a 40min

    2h a 10min příprava

    30min vaření

  • 682 kJ / 163 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy29g
tuky2g

Ingredience na

  • 450 g chlebové mouky
  • 350 ml vody
  • 1 balení sušeného droždí (7 g)
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce kukuřičné mouky - na vysypání plechu
  • Na polevu
  • 1 lžička chlebové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 160 ml vody
  • Na posypání
  • 2 lžíce máku, nebo černého sezamu

Postup přípravy

  1. Rozpusťte droždí ve 100 ml teplé vody a nechte tři minuty stát.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Směs s droždím vlijte se zbývající vodou doprostřed moučné směsi a uhněťte v těsto.
  4. Těsto rozdělte na dva oválné díly.
  5. Zlehka vysypte plech kukuřičnou nebo celozrnnou moukou a přeneste na něj válečky těsta tak, aby mezi nimi byl dostatek místa. Zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout do dvojnásobné velikosti.
  6. Zatím smíchejte všechny suroviny na polevu a přiveďte ji k varu. Před použitím nechte polevu trochu vychladnout.
  7. Potřete těsto polevou, omočte si prsty v polevě a stlačte těsto, aby bylo ploché.
  8. Těsto znovu potřete polevou a posypte mákem, nebo sezamem. Nechte 45 minut odležet.
  9. Zatím předehřejte troubu na 190 °C. Pečte přibližně 30 minut, dozlatova.

TIP:

Součástí íránské kultury je asi nejznámější a nejrozšířenější íránský chléb barbari. Kousek barbari a sýra feta se šálkem čaje je tradiční íránskou snídaní. Tajemství zlaté barvy a jedinečné vůně barbari spočívá ve vodě s trochou jedlé sody, kterou se chléb potírá před pečením. Této směsi se v Íránu říká »romal«, v receptu je označená jako poleva.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Iránský chléb Barbari

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat