Prostreno.cz

Svíčková z králíka s bramborovými knedlíky

Oblíbená svíčková tentokrát s králičím masem.

Ohodnotit
(18 hlasů)
  • 2h a 30min

    30min příprava

    2h a 0min vaření

  • 839 kJ / 200 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy30g
tuky7g

Ingredience na

  • 1 ks králíka
  • 5 špetek soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 ks větší mrkve - nastrouhané
  • 2 skleničky sterilovaného celeru - malé skleničky
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 ks bobkových listů
  • 1 špetka sušeného tymiánu
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • 1 balení zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • K podávání
  • 100 g brusinkového džemu
  • 6 porcí houskových knedlíků nebo noků

Postup přípravy

  1. Králíka omyjte, naporcujte na 6 – 8 kousku a ze všech stran osolte.
  2. Nejlépe v litinovém širším hrnci rozpalte olej a máslo, přisypte nastrouhanou mrkev, přidejte okapané celerové nudličky (lák uschovejte) a zhruba 10 – 15 minut za stálého míchání opékejte.
  3. Pak zeleninu odsuňte ke kraji a v hrnci ze všech stran opečte porce králíka, pokud je potřeba, přidejte máslo.
  4. Nakonec maso posaďte na zeleninu, zalijte lákem z celeru a vývarem, aby maso bylo potopené, přihoďte nové koření, bobkové listy a tymián, přiklopte a tři čtvrtě hodiny vařte na středním plameni. Maso obracejte.
  5. Pak 1,5 hodiny pečte přiklopené v troubě předehřáté na 180 °C. Podlévejte.
  6. Maso vyndejte stranou, ze sosu vylovte koření a směs rozmixujte tyčovým mixérem. V části mléka rozkvedlejte mouku, přilijte zbylé mléko a pak do něj metličkou zašlehejte obě smetany. Směs opatrně vlijte k základu a prohřívejte do zhoustnutí. Dochuťte solí a citronem.
  7. Omáčku podávejte s masem, bramborovými knedlíky a brusinkami.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Svíčková z králíka s bramborovými knedlíky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat