Čokoládový dort
Čokoládový dort s borůvkovou marmeládou a čokoládovou polevou.Nejlepší je druhý den po upečení.
-
1h a 35min
45min příprava
50min vaření
-
1155 kJ / 276 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny9g
sacharidy15g
tuky15g
Ingredience na
- 200 g
kvalitní tmavé čokolády
- 200 g
změklého másla
- 150 g
moučkového cukru
- 10 ks
žloutků
- 2 lžičky
vanilkového extraktu
- 8 ks
bílků
- 100 g
krystalového cukru
- 250 g
polohrubé mouky
- Na náplň
- 300 g
rybízového džemu
- 3 lžíce
rumu
- Na polevu
- 100 g
krupicového cukru
- 200 g
čokolády
Postup přípravy
- Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ji ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout.
- Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte dohlídka,potom k máslu po jednom přidávejte žloutky. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
- Bílky našlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi,zlehka, sníh jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět), pak ke směsi pozvolna přisypávejte mouku. Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
- Do vysypané větší formy na dort nalijte čokoládovou směs. Pečte při 200°C 25 minut
- Snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte dalších 45-50 minut. (Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne.)
- Korpus nechte vychladnout přes noc ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
- Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni míchejte až se rum spojí s marmeládou
- Čokoládu na polevu a cukr nechte rozpustit ve vodní lázni.
- Korpus podélně 2x rozřízněte potřete marmeládou,korpusy dejte na sebe a přelijte čokoládovou polevou