Prostreno.cz

Domácí chléb

Není nad vlastnoručně upečený chleba,provoní celý byt a je skvělý
Ohodnotit
(11 hlasů)
  • 3h a 0min

    2h a 0min příprava

    60min vaření

  • 887 kJ / 212 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy43g
tuky1g

Ingredience na

  • 100 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička pískového cukru
  • 150 g hladké mouky - + trochu na podsypání
  • 350 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 200-250 ml podmáslí

Postup přípravy

  1. Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě.
  2. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto.
  3. Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli , dejte do mísy přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout.
  4. Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘.
  5. Po půlhodině dejte bochník na plech,nebo do kulaté zapékací misky vyložené pečicím papírem a posypané moukou.
  6. Bochník pomažte osolenou vodou a pečte prvních 10 minut přikrytý v troubě předehřáté na 250 ºC pak odkrytý přibližně asi 50 minut, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    52,90g
  • Sacharidy:

    315,60g
    • Cukry:

      105,80g
  • Tuky:

    28,72g
  • Vláknina:

    28,00g

Aktivita pro spálení: 212 kcal

26

minut jízdy na kole

20

minut běhu

63

minut uklízení



Podobné recepty

Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Domácí chléb

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat