Prostreno.cz

Jablečné čatní

Jablečné čatní je pochutina mnoha chutí a vůní: od ostré palčivosti zázvoru po lahodnou chuť jablek.

Ohodnotit
(10 hlasů)
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 732 kJ / 175 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy29g
tuky5g

Ingredience na

  • 2 kg jablek
  • 120 ml bílého vinného octa
  • 120 ml suchého červeného vína
  • 150 g pískového cukru
  • 1 ks oloupaného zázvoru - asi 4 cm
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks tyčinek skořice
  • 6 ks hřebíčků
  • 2 ks cibule
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 ks chilli papričky bez semínek
  • 1/2 lžíce soli

Postup přípravy

  1. Oloupaná jablka nakrájejte na kostičky a dejte stranou.
  2. Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte jablka, cukr, jemně nakrájený zázvor, skořici, hřebíček, sůl a celé, oloupané stroužky česneku, jemně nakrájenou chilli papričku, víno, ocet a nechte povařit, až se jablka zcela rozvaří.
  3. Pokud je potřeba, podlijte malým množstvím vína, nebo vody.
  4. Z hotového chutnej odstraňte skořici, česnek (pokud se nerozpadne) a hřebíček. Dejte do skleniček a uchovejte v chladu Podávejte třeba se studenou vepřovou pečení.

TIP:

Chilli papričku můžete vynechat, místo cukru použijte hnědý cukr. Pokud si chcete čatní připravit do zásoby, zkraťte dobu vaření na 35 minut a skleničky s hotovým čatní sterilujte 10 minut při 85 °C. Takto připravené čatní je možná ještě chutnější, než čerstvé.





Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Jablečné čatní

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat