Jablečné čatní
Jablečné čatní je pochutina mnoha chutí a vůní: od ostré palčivosti zázvoru po lahodnou chuť jablek.
-
1h a 15min
30min příprava
45min vaření
-
732 kJ / 175 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy29g
tuky5g
Ingredience na
- 2 kg
jablek
- 120 ml
bílého vinného octa
- 120 ml
suchého červeného vína
- 150 g
pískového cukru
- 1 ks
oloupaného zázvoru
- asi 4 cm
- 4 stroužky
česneku
- 2 ks
tyčinek skořice
- 6 ks
hřebíčků
- 2 ks
cibule
- 50 ml
olivového oleje
- 1 ks
chilli papričky bez semínek
- 1/2 lžíce
soli
Postup přípravy
- Oloupaná jablka nakrájejte na kostičky a dejte stranou.
- Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte jablka, cukr, jemně nakrájený zázvor, skořici, hřebíček, sůl a celé, oloupané stroužky česneku, jemně nakrájenou chilli papričku, víno, ocet a nechte povařit, až se jablka zcela rozvaří.
- Pokud je potřeba, podlijte malým množstvím vína, nebo vody.
- Z hotového chutnej odstraňte skořici, česnek (pokud se nerozpadne) a hřebíček. Dejte do skleniček a uchovejte v chladu Podávejte třeba se studenou vepřovou pečení.
TIP:
Chilli papričku můžete vynechat, místo cukru použijte hnědý cukr. Pokud si chcete čatní připravit do zásoby, zkraťte dobu vaření na 35 minut a skleničky s hotovým čatní sterilujte 10 minut při 85 °C. Takto připravené čatní je možná ještě chutnější, než čerstvé.