Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Sachr dort

lanvin
24hlasů
Hodnotit

3h a 15min

2h a 0min příprava

1h a 15min vaření

1228 kJ

energetická hodnota na 100g

170 Kč

cena za celý pokrm

Nutriční informace na 100 gramů:11g tuky37g sacharidy5g bílkoviny

Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství.

Ingredience na
Uložit recept do kuchařky

  • 130 g nejkvalitnější hořké čokolády
  • 135 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 ks velkých vajec - pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110 g krystalového cukru
  • 125 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na náplň
  • 300 g rybízové marmelády
  • 3 lžíce kvalitního rumu
  • Na polevu
  • 160 g kvalitní čokolády - půl na půl hořká a vysokoprocentní mléčná čokoláda
  • 200 g krupicového cukru
  • 125 ml vody
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  • Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout.
  • Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte do světlého krému.
  • Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky.
  • Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
  • Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi, sníh střídavě s moukou, jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
  • Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs.
  • Pečte na střední mřížce při 200 °C přibližně 15 minut, pak snižte teplotu o 20 °C a pečte ještě přibližně 45 minut.
  • Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Korpus nechte přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
  • Korpus rozkrojte.
  • Připravte si rybízovou glazuru: Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu,vařte zhruba tři minuty.
  • Ještě teplou, NE vařící glazurou potřete spodní část korpusu.
  • Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
  • Příprava polevy: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
  • Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte.
  • Až cukrová voda trochu vystydne, přimíchejte čokoládu.
  • Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí důkladně celý dort (vršek i strany by měly být dokonale pokryté).
  • Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním.
  • Můžete servírovat se šlehačkou.
Kuřecí paličky pečené s jablky

Kuřecí paličky pečené s jablky

5 hlasů
1h a 20min 412kJ 190 Kč
Koriandrový dip

Koriandrový dip

2 hlasy
15min 540kJ 70 Kč

Podobné recepty

Sváteční čokoládový dort

Sváteční čokoládový dort

23 hlasů
2h a 45min 1324 kJ 200 Kč
Čokoládový fondán

Čokoládový fondán

28 hlasů
35min 1194 kJ 55 Kč
Jahodové želé

Jahodové želé

34 hlasů
35min 501 kJ 35 Kč
Kakaový koláč

Kakaový koláč

20 hlasů
1h a 10min 1235 kJ 99 Kč
Koláč s datlemi

Koláč s datlemi

14 hlasů
1h a 5min 1282 kJ 75 Kč
Bábovka s ovesnými vločkami

Bábovka s ovesnými vločkami

27 hlasů
1h a 25min 999 kJ 80 Kč

Články nejen o vaření