Prostreno.cz

Sachr dort

Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství.

Ohodnotit
(24 hlasů)
  • 3h a 15min

    2h a 0min příprava

    1h a 15min vaření

  • 1230 kJ / 294 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy37g
tuky11g

Ingredience na

  • 130 g nejkvalitnější hořké čokolády
  • 135 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 ks velkých vajec - pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110 g krystalového cukru
  • 125 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na náplň
  • 300 g rybízové marmelády
  • 3 lžíce kvalitního rumu
  • Na polevu
  • 160 g kvalitní čokolády - půl na půl hořká a vysokoprocentní mléčná čokoláda
  • 200 g krupicového cukru
  • 125 ml vody
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout.
  2. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte do světlého krému.
  3. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky.
  4. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
  5. Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi, sníh střídavě s moukou, jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
  6. Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs.
  7. Pečte na střední mřížce při 200 °C přibližně 15 minut, pak snižte teplotu o 20 °C a pečte ještě přibližně 45 minut.
  8. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Korpus nechte přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
  9. Korpus rozkrojte.
  10. Připravte si rybízovou glazuru: Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu,vařte zhruba tři minuty.
  11. Ještě teplou, NE vařící glazurou potřete spodní část korpusu.
  12. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
  13. Příprava polevy: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
  14. Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte.
  15. Až cukrová voda trochu vystydne, přimíchejte čokoládu.
  16. Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí důkladně celý dort (vršek i strany by měly být dokonale pokryté).
  17. Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním.
  18. Můžete servírovat se šlehačkou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Sachr dort

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat