Prostreno.cz

Sachr dort

Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství.

Ohodnotit
(24 hlasů)
  • 3h a 15min

    2h a 0min příprava

    1h a 15min vaření

  • 1254 kJ / 299 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy38g
tuky13g

Ingredience na

  • 130 g nejkvalitnější hořké čokolády
  • 135 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 ks velkých vajec - pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110 g krystalového cukru
  • 125 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na náplň
  • 300 g rybízové marmelády
  • 3 lžíce kvalitního rumu
  • Na polevu
  • 160 g kvalitní čokolády - půl na půl hořká a vysokoprocentní mléčná čokoláda
  • 200 g krupicového cukru
  • 125 ml vody
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout.
  2. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte do světlého krému.
  3. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky.
  4. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
  5. Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi, sníh střídavě s moukou, jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
  6. Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs.
  7. Pečte na střední mřížce při 200 °C přibližně 15 minut, pak snižte teplotu o 20 °C a pečte ještě přibližně 45 minut.
  8. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Korpus nechte přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
  9. Korpus rozkrojte.
  10. Připravte si rybízovou glazuru: Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu,vařte zhruba tři minuty.
  11. Ještě teplou, NE vařící glazurou potřete spodní část korpusu.
  12. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
  13. Příprava polevy: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
  14. Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte.
  15. Až cukrová voda trochu vystydne, přimíchejte čokoládu.
  16. Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí důkladně celý dort (vršek i strany by měly být dokonale pokryté).
  17. Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním.
  18. Můžete servírovat se šlehačkou.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    48,10g
  • Sacharidy:

    626,56g
    • Cukry:

      430,80g
  • Tuky:

    246,20g
  • Vláknina:

    26,00g

Aktivita pro spálení: 299 kcal

37

minut jízdy na kole

28

minut běhu

89

minut uklízení



Podobné recepty

Sváteční čokoládový dort

(24 hlasů)
2h a 45min
1261 kJ

Čokoládový fondán

(31 hlasů)
35min
1298 kJ

Jahodové želé

(35 hlasů)
35min
468 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Sachr dort

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat