Prostreno.cz

Vánoční úklid hezky bez chemie

Nejhezčí svátky roku už pomalu klepou na dveře. Je tedy nejvyšší čas dát domácnost trochu „do pucu“. Nemáte v momentálním shonu času nazbyt? Držte se babských rad, které vám ušetří hodiny a spoustu energie!

Jako každá hospodyňka začínáte trochu panikařit? Vždyť nestačí jen vyluxovat a setřít podlahy, každoroční generální úklid se týká veškerého vybavení. Příbory se musí dokonale lesknout, záclony zářit a na kuchyňské lince by nemělo být ani smítko - vždyť odtud se na vánoční stůl ponesou všechny dobroty! Že vám teď přijde vhod pár zlepšováků našich babiček?

Ještě před startem…

Než se pustíte do „akce“, potřete si spánky levandulovým olejem. V minulosti to tak dělávaly moudré ženy za účelem rychlého odehnání únavy. Kam se hrabe káva a energetické drinky, aromatický dopink je zaručený „nakopávač“!

Jak na čistá okna

Mytí oken tradičním způsobem má své kouzlo. Osvědčená rada je roztok pěti litrů vody s jedním balíčkem vanilkového pudinkového prášku. Po zaschnutí plochy dokonale naleštíte měkkým suchým hadříkem, popřípadě starými vyřazenými punčocháči.

Pokud nemáte na čistění žaluzií speciální kartáček, v nouzi vás zachrání vlněné rukavice. Když do nich vklouznete a budete prstem přejíždět jednotlivě po každém dílku, udělá to stejnou parádu.

Našedlé a zažloutlé záclony? Tak to by nešlo! Účinné domácí bělidlo si vyrobíte takto: do deseti litrů vody nasypete tři vrchovaté polévkové lžíce soli. V téhle koupeli je nechte odmočit přes noc a následujícího dne je vyperte běžným způsobem. Jen s tím rozdílem, že do pracího prášku přidáte trochu cukru. Další alternativa pro statečné – sněhobílých záclon docílíte i tak, že před posledním mácháním přidáte kapku modrého inkoustu. Kdo by to byl řekl!

Kuchyň jako nová

Skvrny na klasickém kuchyňském dřezu jdou snadno vyčistit práškem do pečiva. Pokud jde o ten nerezový, dají se použít slupky ze syrových brambor. Otisků prstů se zbavíte několika kapkami stolního oleje.

Rychlovarná konvice musí být v kondici. Jen pomyslete na to množství grogů a čajů, které přes Vánoce uděláte návštěvám! Povařte v ní vodu s kyselinou citronovou a bude opět zářit.

Keramická konvice ze sváteční soupravy má na dně pozůstatky čajových dýchánků? Nalijte do ní horkou vodu z brambor a nechte chvíli stát. A vlastně tahle tekutina vám pomůže ještě někde jinde…

Nerezové příbory se naleští skoro samy, když je na pár minut namočíte do vody, ve které se vařily brambory. Zrezivělá místa zneškodní překrojená cibule.

Vnitřky smaltovaného nádobí vyčistíte, povaříte-li v něm slupky z kyselých jablek. Na kompletní očistu skvěle zabírá kašička z jedlé sody a vody.

Pečicí plechy budou opět budit dojem novoty, když je horké poprášíte solí a přetřete vlhkou houbičkou.

Zápach z lednice odstraníte otevřenou nádobkou s jedlou sodou, nebo vymytím octovou vodou.

Koupelna, radost pohledět

Vana se bude nádherně lesknout, umyjete-li ji kašičkou vytvořenou z podmáslí, soli a octa. Se zašlými místy si spolehlivě poradí ocet smíchaný s vlažnou vodou. A starý zubní kartáček! Zarezlé okraje okolo zničí vymačkaná šťáva z citronu. Skleněné dveře u sprchových koutů nablýskáte leštěnkou na auta. Voda pak bude snadno stékat a časté mytí nebude třeba.

Spáry v obkladech si také zaslouží jistou péči. Snadno je vyčistíte směsí jedlé sody a citronové šťávy nebo směsí vody a prášku do pečiva.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat