Prostreno.cz

Řezané květiny. Jak se z nich těšit co nejdéle?

Během vánočních svátků se u vás s návštěvami dveře netrhnou. Kromě darů s sebou příchozí možná budou nosit i květiny. Chcete jim prodloužit životnost? Naše prababičky věděly, jak to zařídit. Jejich manuál je tady!

Nic nepotěší ženu tolik jako voňavé dary přírody. Máte to stejně? Pak jistě litujete, když vám začínají vadnout a budí poněkud „unavený“ dojem. Naštěstí existuje způsob, jak je zachovat svěží o chvíli déle. Umíte je správně seříznout a víte, kde je na noc uskladnit?

Jak o ně pečovat

Řezané květiny před vložením do vázy šikmo seřízněte, aby byly schopné pojmout co nejvíce vody. Vydrží tak déle čerstvé. (Nejlepší způsob je seříznout je pod vodou, aby se do řezné rány nedostal vzduch, který by bránil absorpci vody.) Zdřevnatělé stonky se dají jemně rozklepnout kladívkem, tím jim zajistíte potřebný příjem tekutin.

Aby voda ve váze nezahnívala, je hned několik možností, jak tomu předejít. V minulosti se do nádob sypalo trochu cukru nebo soli. Použít se dá i kousek dřevěného uhlí, rozpuštěná tableta acylpyrinu, větvička túje, stroužek česneku, nebo jakýkoli stříbrný předmět. Všechny tyto alternativy fungují jako skvělá dezinfekce.

Pokud máte možnost, vázu s řezanými květinami umístěte na noc do chladu. Tím pro ně ke své radosti získáte pár dní navíc.

Konkrétní a oblíbené květiny

Růže vám budou dělat společnost déle, když je každý den o malý kousek zkrátíte.

Až opět nastane sezóna tulipánů, tahle rada vám přijde vhod. Ještě dřív, než je dáte do vázy, ponořte je až po květ na několik hodin do studené vody.

Jakmile se vám do ruky dostanou karafiáty, před „ubytováním“ je seřízněte nad kolínkem a odstraňte všechny spodní listy.

Gerbery se vám odvděčí, pokud budou mít ponořené jen konečky stonků. Chloupky na nich totiž rychle zahnívají, tudíž čím nižší bude hladina vody, tím pro ně lépe.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat