Prostreno.cz

Bizarní vánoční pokrmy napříč světem

V Čechách se představa tradičních Vánoc moc nemění. Kapr a bramborový salát to jistí. Když se ale dostanete za hranice, třeba i na jiný kontinent, nestačíte se divit, co druzí považují za příjemné tradice. Některé vánoční pokrmy jsou opravdu bizarní…

„Neumím si představit, že by na vánočním stole nebyla rybí polévka, kuba, klobásy, kapr a salát. I kdyby to nikdo z rodiny nejedl, je to prostě tradice,“ krčí rameny osmatřicetiletá Kamila, pro niž je klasické vánoční menu vším. Ta by asi koukala, kdyby trávila svátky třeba v Japonsku nebo Africe. Co tamní považují za sváteční pochoutku?

Mopane: smažené červy (Jižní Afrika)

Pro některé obyvatele Jižní Afriky tradiční vánoční hody zahrnují vskutku neobvyklou pochoutku: smažené červy. Je to vlastně housenka, která je považována za důležitý zdroj bílkovin. Některé kousky se konzervují dlouho před svátky, jiné se suší, ostatní se upravují smažením právě v období Vánoc. „Maminko, odsuň kapra, mám pro tebe červíka!“ Dokážete si něco takového představit?

Smažené kuře ve stylu KFC (Japonsko)

Je až s podivem, že většina Japonců zahlcuje řetězec rychlého občerstvení KFC objednávkami už týdny před svátky. Některé restaurace (jestli se jim tedy dá tak říkat) se na vánoční svátky vybavují speciálními balíčky s alkoholem a kolikrát i kompletní obsluhou. Smažené kuře je prostě to, co doslova frčí! „Ho, ho, ho!

Kiviak: syrový tuk a fermentovaní ptáci (Grónsko)

I když se o grónském kiviaku říká, že zachraňuje životy Inuitů po celou krutou zimu, patří k tradičním pokrmům, které se mohou pojmout i jako sváteční jídlo. Potřebujete tuleně. Toho po usmrcení vykucháte, naplníte mrtvými ptáčaty a vyvařeným tukem (odříznutým z tuleně). Tato „konzerva“ se zašije, uloží na chladné místo, kde odpočívá 3 až 18 měsíců. Včasná příprava je klíčová. Pak už zbývá jen popřát dobrou chuť u silně zapáchajícího masa v rozkladu. Mimochodem, naloženým ptáčkům musíte oddělit hlavičku od těla…

Smalahove: Pečená jehněčí hlava (Norsko)

Smalahove je celá ovčí hlava: solená a sušená, uzená, vařená nebo dušená, která se tradičně jí před Vánocemi. Kůže je odstraněna, ale mozek se někdy nechává proto, aby se mohl jíst lžící. Podává se s tuřínovou kaší a brambory. Původně tento tradiční pokrm byl jídlem chudých, dnes láká turisty. Chápete to? Na internetu kolují i videa, jak se smalahove správně jí. Pokud jste zvědaví, zadejte do vyhledávače. Není to ale nic pro slabší povahy!

Tak co, jste rádi za naše české menu?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat