Prostreno.cz

Krmítka pro ptáky. Víte, co do nich nedávat?

Pořídili jste si stylové krmítko pro opeřené návštěvníky a máte dobrý pocit, že jim umožníte lépe přežít zimní období? Měli byste vědět, že některé dobroty ptákům vyloženě škodí. O kterých je řeč?

I když si mnoho lidí myslí, že umístit do venkovních prostor krmítko snižuje ptákům jejich přirozenou schopnost lovu, tento názor se ukázal jako mylný. Výsledky výzkumu z americké Wisconsinské univerzity prokázaly, že zahradní „raut“ naopak zvyšuje jejich šance na přežití. Pokud i vy chcete udělat dobrý skutek, je třeba dodržovat ptačí jídelníček. Co do něj rozhodně nepatří?

Chléb

Na březích rybníků je k vidění spousta jedinců, kteří hází kusy chleba kachnám a labutím. Bohužel! Pravda je taková, že toto gesto ptáky vlastně zabíjí. Podle ornitologů má pečivo nulovou výživovou hodnotu. Když se jím ptáček „nacpe“, nemá už místo na potraviny, které skutečně potřebuje. Kvůli nedostatku výživy se opeřencům špatně vyvíjejí kosti i křídla, nemohou pak létat a stávají se snadnou kořistí pro predátory.

Cukrový sirup

Mnozí ho přidávají do polev i omáček, zákusků a nápojů, do krmítka však rozhodně nepatří. Cukr na slunci kvasí, což znamená jediné – může malé zpěváčky v minutě „opít“, což jim hodně komplikuje leteckou dopravu. Navíc kvasné tekutiny způsobují selhání orgánů, které vede k úhynu.

Čokoláda

Je jasné, že tohle by vás nejspíš ani nenapadlo, ale stačí nechat čokoládu bez dozoru. Tahle sladkost je pro ptáky doslova jedovatá a větší konzumace má fatální následky. Pozor na uskladněné cukroví na balkóně či terase. Vynalézavost volně žijících ptáků nezná mezí, a když je hlad, žádná překážka není dost velká.

Rýže

Stejně jako v případě pečiva, nevařená rýže postrádá výživu, kterou ptáci k životu nutně potřebují. Chybí jim pak vitaminy i minerály a není těžké uhodnout, jak tohle může dopadnout.

Sůl

Přidávat trochu soli do misky s vodou se jeví jako fajn řešení, aby tekutina při nízkých teplotách nezmrzla. Jenže všeho moc škodí. Drobné tělo ptáků se může snadno předávkovat, což samozřejmě nevěstí nic dobrého. Ani mléko není správná volba, protože ptákům laktóza zaviní vážné žaludeční problémy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat