Prostreno.cz

5 dárků na poslední chvíli, které se dají sehnat ve starožitnictví

Dárky nemusí být vždycky jen nové a v lesklém obale. Naopak! Mnoho lidí ocení spíš předměty s nádechem historie, opředené tajemstvími a příběhy. Bonus navíc? Jsou za hubičku a originální každým coulem!

Starožitnosti, antikvariáty, bleší trhy… Možná tato mystická místa nejsou úplně vaše gusto, ale ještě je nezavrhujte a dejte jim šanci. Ukrývají se na nich učiněné poklady! Co se tam dá koupit?

1. Litinové nádobí

O kvalitě hrnců a pánví z tohoto materiálu byly přesvědčené už naše babičky. Vždyť litinové nádobí má vynikající varné vlastnosti a ke všemu je nesmírně odolné. Pokud v zapadlém krámku objevíte takový kousek, máte štěstí. S možnou rzí si poradí běžný čisticí prostředek na trouby nebo citron a jedlá soda.

2. Veselé hrnky na kávu i čaj

Nic po ránu nezvedne náladu tolik jako voňavá káva. Proč ji nepít z nějakého netradičního hrnku? Těch je ve starožitnictví požehnaně. Některé jsou ručně malované, na jiných si přečtete vtipný výrok, co perfektně vystihuje nástrahy života. Váš přítel tuhle dávku humoru jistě ocení a každý den mu vykouzlí úsměv na tváři!

3. Tajemné staré knihy

Mezi zaprášenými policemi můžete najít opravdové skvosty tištěného slova, pokud si najdete čas na podrobné pátrání. Třeba výběrové edice knih! I kousky, které dnes patří mezi vzácnosti a prakticky nejdou sehnat, protože jim nebyl dopřán dotisk. Zapřisáhlému čtenáři takový dar udělá mnohem větší radost, než kdejaká moderní novinka.

4. Rámečky na fotografie

Nejde jen o dekoraci na noční stolek. Jde o vzpomínky, které si do rámečku obdarovaný vloží – a to už něco znamená! Momentky z rodinných setkání, dovolených, Vánoc… To všechno hezky na očích. Je to skvělý způsob, jak si znovu připomenout všechny hezké chvíle a mít své milované stále u sebe.

5. Květináče

Ubytování“ pro rostliny je skvělým dárkem pro vyznavače zahradničení. Květináče, staré čajové konvice, keramické nádoby, kbelíky, džbány a vázy, ze kterých dýchá jedinečnost. To je to správné vánoční překvapení! Zvlášť pro toho, kdo modernímu plastu moc neholduje…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat